Text Size

Commentaar en achtergrond

Corbyn komt met links programma: belangrijke stap in goede richting

Jeremy Corbyn stelde zijn verkiezingsmanifest voor met de stelling dat Labour “de partij van de vele mensen is,” terwijl de conservatieve Tories de “partij van de rijken” vormen. Het ontwerp van partijprogramma werd in de rechtse media gelekt en leidde tot een aanhoudende stroom aanvallen op Corbyn. Hierdoor werden zijn voorstellen meteen naar voor gebracht. Op sociale media leidde het tot enthousiaste discussies. In de peilingen ging Labour vooruit tot 32% in de peilingen van Opinium en ORB en 35% in de peiling van ComRes na het lek.

 

Mobiliseren en opkomen voor socialistische verandering!

Redactioneel commentaar van ‘The Socialist’, weekblad van de Socialist Partij

Lees meer...

Amerikaanse bombardementen in Syrië drijven conflict en internationale spanningen op

De Amerikaanse president Donald Trump besloot om bombardementen uit te voeren op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat. Dit versterkt het reeds langlopende conflict in Syrië en het drijft de spanningen op tussen de VS, Rusland en Iran, maar ook met Noord-Korea en China. Het zal bovendien bijdragen tot de rivaliteit tussen de Soennitische en de Sjiitische regimes in het Midden-Oosten.

 

Een Tomahawk tijdens een proefvlucht (foto Wikipedia)

 

Door Niall Mulholland

Lees meer...

De Russische Revolutie en de beweging voor zwarte bevrijding in de VS

De door de bolsjewieken geleide Russische Revolutie van 1917 zorgde voor een schok in de hele wereld. De wereldwijde kapitalistische keten brak in zijn zwakste schakel. Het idee dat de werkenden, armen en meest onderdrukten de tirannie, het geweld en het privaat bezit van de kapitalisten stopten, was ook bijzonder inspirerend in de VS. De Russische Revolutie en de vestiging van de eerste democratische arbeidersrepubliek zorgde voor een nieuw politiek paradigma dat een grote invloed had op de zwarte bevolking. De voortrekkers op politiek en cultureel vlak van de historische zwarte bevrijdingsbeweging helden over naar de revolutie en haalden er veel lessen uit, ook op vlak van strijdmethoden.

 

Claude McKay in Moskou

 

Artikel door Eljeer Hawkins

Lees meer...

Formatie 2017: 1 mei dag van waarschuwing voor nieuw kabinet!

De verkiezingsuitslag had de arbeidersklasse al niets te bieden. Wat betreft de gevolgen van de uitslag voor de vorming van een regering geldt hetzelfde. Het is in ieder geval niet verstandig dat Groen Links in een kabinet stapt met de VVD. Het lot van de PvdA hangt als een teken aan de wand. Na de PvdA zou GL worden leeggezogen door de combinatie van belastingverlagers voor het bedrijfsleven en 130 km rijders die de VVD nu eenmaal is. Ook CDA en D66 zouden daar aan meewerken. Groen Links is al een keer misbruikt door de VVD toen er steun moest komen voor een nieuwe missie in Afghanistan. Het lage zetelaantal van 4 in de vorige periode was daaraan te danken. Maar zelfs als doorgaat, komt er een groen neoliberalisme aan de macht dat de werknemers van Nederland niets te bieden heeft. En als het niet doorgaat een christelijk getint neoliberalisme waarvoor hetzelfde geldt. VVD, CDA, D66, GL of de CU, ze zullen een nieuwe kille deken van dunheid over Nederland leggen. Daarom is 1 mei nodig als dag van actie en staking als waarschuwing voor een nieuwe regering, hoe die er ook uitziet.

 


FNV 1 mei demonstratie vorig jaar

Artikel door Pieter Brans, Amsterdam

Lees meer...

Verkiezingen 2017: kolossale nederlaag voor bezuinigingskampioenen VVD en PvdA

Het belangrijkste feit van de landelijke verkiezingen van 15 maart 2017 is de kolossale nederlaag voor de bezuinigingspolitiek van VVD en PvdA. De PvdA verloor 29 zetels en de VVD 8, een enorm totaal van 37 zetels. Meer dan de helft van het aantal zetels kwijt dat nodig is om een regering te vormen: niets minder dan een scherpe afrekening met het afbraakbeleid van de afgelopen periode. De VVD en de media zullen de 33 zetels voor de VVD presenteren als een overwinning. De VVD heeft echter bij deze verkiezingen 8 zetels verloren en de gehoopte 50 zetels bij lange na niet gehaald. Van de PvdA is weinig meer over dan een romppartijtje. Het neoliberalisme van VVD en PvdA is massaal weggestemd. Dat is één.


De verliezers van de verkiezingen 2017: de grondleggers van het huidige kabinet

Artikel door Pieter Brans, Amsterdam

Lees meer...