Text Size

Commentaar en achtergrond

De verloren revolutie in Finland 1917-1918

Ondanks de harde onderdrukking door de Russische tsaar bouwden socialisten in Finland aan een krachtige beweging. Er waren stakingsgolven in 1905 en 1906. De Russische revoluties van 1917 maakten een einde aan het tsaristische bewind en creëerden de eerste arbeidersstaat ter wereld. Dit leidde tot een nieuwe golf van massastrijd. De werkenden konden de macht nemen. Een dossier door Per Olsson van Rättvisepartiet Socialisterna (onze Zweedse zusterorganisatie).

 

De erfenis van oktober 1917

50 jaar geleden. Che Guevara vermoord: symbool van strijd

Vijftig jaar geleden, op 9 oktober 1967, werd de Argentijnse revolutionair Ernesto ‘Che’ Guevara vermoord. Hij is vooral bekend omwille van zijn rol in de Cubaanse Revolutie en blijft tot op vandaag één van de belangrijkste en meest inspirerende figuren in de geschiedenis van de revolutionaire linkerzijde. Zijn onverzettelijkheid en onwrikbaar geloof in de mogelijkheid en noodzaak van een socialistische omvorming van de maatschappij vormden ongetwijfeld zijn grootste politieke sterkte. De weg naar een socialistische samenleving was voor Che een discussiepunt waar hij zijn hele leven mee bezig was. De onduidelijkheid op dat vlak vormde wellicht zijn grootste politieke zwakte. Welke lessen kunnen we vandaag trekken uit zijn strijd?

 

Afbeelding: Wikipedia

 

Artikel door Jarmo (Antwerpen)

Lees meer...

Het nieuwe kabinet z.s.m. het Rijksmuseum in

Nederland heeft een nieuwe regering. Een kabinet voor de “normale Nederlander”. Volgens de regeringspartijen, met de VVD voorop, is dat de aandeelhoudende, winstmakende, ondernemende Nederlander. De vennootschapsbelasting gaat omlaag; de winstbelasting voor multinationals wordt zelfs helemaal afgeschaft. De rijken krijgen van dit kabinet zo jaarlijks een cadeautje van 4,7 miljard. De armere, 'abnormale' Nederlander krijgt een strafpakket... Dit kabinet moet zo snel mogelijk het Rijksmuseum in. Maar dat gaat niet vanzelf, daar is massale actie van de arbeidersbeweging voor nodig.

 

Artikel door Pieter Brans, Amsterdam

Lees meer...

Muziek hoort revolutionair te zijn

In deze kapitalistische samenleving hebben critici de neiging artiesten te verafgoden; ze behandelen hen als goden met toegang tot een bijzondere, geheime bron van inspiratie, waaruit hun artistieke productie voortvloeit. Muziek wordt verklaard door muziek; er zijn talloze genealogieën van populaire genres, in het bijzonder metal. Tony Iommi, gitarist bij metalpionier Black Sabbath, streek zijn snaren en decennia muzikale geschiedenis volgden op magische wijze.

 

Beeld: ‘Vertaling in geluid’ door Alejandra Abad (zie meer uitleg onderaan het artikel)

 

Dossier door Koerian, in het Engels gepubliceerd in het magazine ‘Bad Art’ – te koop in onze Belgische webshop

Lees meer...