Text Size

Duitse neo-nazi’s voor tweede opeenvolgende jaar geblokkeerd in Dresden

Zaterdag verzamelden 21.000 anti-fascisten in Dresden. Er waren betogers uit heel het land en zelfs uit het buitenland. Aanleiding was een geplande optocht van neo-nazi’s. De politie probeerde de anti-fascistische blokkade te stoppen met het waterkanon, pepperspray en matrakken. Het mocht niet baten. Voor het tweede jaar op rij was er een succesvolle blokkade.

Verslag door Michael Koschitzki

De opkomst voor de anti-fascistische blokkade was enorm: er waren naar schatting 21.000 aanwezigen. De neo-nazi’s wilden eveneens betogen en konden rekenen op een rechterlijke uitspraak die de blokkade verbood. Deze uitspraak gaf de politie vrije baan om een nooit geziene repressie in te zetten zodat de toegelaten extreem-rechtse optochten zouden kunnen plaatsvinden. De politie aarzelde niet en ging tegen de massale burgerlijke ongehoorzaamheid in. De meeste bussen met betogers werden niet in de binnenstad toegelaten. Veel betogers moesten kilometers ver te voet lopen om de stad te bereiken.

Verschillende toegangswegen waren afgezet en de politie zetten knuppels en pepperspray in om de anti-fascisten tegen te houden op weg naar de binnenstad. Een aantal anti-fascisten werd urenlang vastgehouden in blokkades door de politie. De politie wilde de anti-fascistische actie breken met een waterkanon. Maar dat volstond niet, de anti-fascisten waren met teveel om hun actie zomaar te breken. Massamobilisatie kan extreem-rechts stoppen en het is ook een antwoord op de repressie van de politie.

Nederlaag voor neo-nazi’s

De neo-nazi’s slaagden er niet in om te betogen. Er werd Europees gemobiliseerd, maar de opkomst bleef onder de eigen verwachtingen. Er werd gehoopt op 2.000 deelnemers, maar er verschenen maximaal 600 fascisten op de afspraak. Een oproep om naar Leipzig en Dresden-Plauen uit te wijken, mislukte eveneens. Het lukte maar niet om ergens te betogen. Dat is een belangrijke nederlaag voor de neo-nazi’s, maar anti-fascisten mogen het hier niet bij laten. Er werd bericht over aanvallen tegen anti-fascisten op een trein naar Dresden. Daarbij zou een zwaar gewonde zijn gevallen. Terwijl de politie er op stond te kijken, vielen neo-nazi’s een alternatief centrum in Dresden aan. Aan parkeerterreinen langs de autosnelwegen waren er aanvallen op bussen met anti-fascisten.

De politie viel ‘s avonds nog militanten van de linkerzijde aan: er was een inval in het kantoor van het platform “Dresden nazivrij”. Daarbij werden de deuren ingetrapt en alle aanwezigen werden opgepakt. Een laptop van de organisatie werd in beslag genomen. De politie wilde zich blijkbaar wreken nadat de poging om de anti-fascistische blokkade te stoppen niet was gelukt.

Voor een links alternatief

Met de linkse socialisten van SAV en andere leden van Die Linke hebben we mee gemobiliseerd naar Dresden. We waren actief op een aantal blokkadepunten. Daarbij zijn enkele kameraden gewond geraakt door het politiegeweld. We verdeelden duizenden pamfletten en verkochten een nieuw boek, “Anti-Sarrazin”, tegen het racistische discours dat door voormalig topbankier Sarrazin in de media naar voor wordt gebracht.

De neo-nazi’s hebben op 19 februari een nederlaag geleden in Dresden, maar nu moeten we verder gaan. Er is nood aan een links antwoord op sociale afbraak en werkloosheid. Daar keren we ons zowel tegen extreem-rechts als tegen het racisme van het establishment. Op een spandoek hadden we de slogan “Vroeger was het verdeel-en-heers, nu noemen ze het integratiedebat.”