Text Size

Finland. Protest tegen racisme van de ‘Ware Finnen’

Bij de Finse parlementsverkiezingen afgelopen zondag was er een grote vooruitgang voor de rechtse populisten van de ‘Ware Finnen’. Deze anti-migrantenformatie haalde 19% (39 zetels), terwijl de partij in 2007 slechts 4,1% haalde. Enkele dagen voor de verkiezingen organiseerden de linkse socialisten van Sosialistinen Vaitoehto (onze zusterorganisatie in Finland) een protestactie in Oulu, een stadje in het noorden van het land.

Verslag door militanten van Sosialistinen Vaitoehto (Finland) en Rättvisepartiet Socialisterna (Zweden)

We namen het initiatief voor een lokale actie in Oulu in het noorden van Finland op dinsdag 12 april. Racisme was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne. De rechtse populisten van de ‘Ware Finnen’ spelen hard in op racistische vooroordelen. Onder een laag van jongeren is er een grote verontwaardiging daaromtrent. Daarom hielden we een lokale actie. Met erg beperkte krachten en weinig middelen organiseerden we op korte termijn een actie met 50 aanwezigen, vooral jongeren. Er werd over de actie bericht op de lokale radio en in een lokaal links blad.

Op de actie werd ook gesproken door Jonas Brännberg, gemeenteraadslid van Rättvisepartiet Socialisterna in Luleå, over de grens in Zweden.

Racisten leggen de verantwoordelijkheid voor de tekorten op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs,… bij migranten en migratie. Een kandidaat van de ‘Ware Finnen’ noemde migranten “asieltoeristen”.

Alsof het wegvluchten uit Irak, Afghanistan of momenteel Libië iets met toerisme te maken heeft. Het tekort aan middelen voor de openbare diensten is niet het resultaat van migratie, maar wel van het beleid van de regeringen dat de rijken rijker maakt en de armen nog armer. Aanvallen op de positie van migranten hebben nog nergens ter wereld geleid tot meer middelen voor gezondheidszorg of onderwijs.

Om tegen racisme in te gaan, moeten we opkomen tegen racisme en tegen ongelijkheden in deze samenleving. Er is nood aan een echt politiek alternatief op de racisten en de grote partijen die enkel oog hebben voor zichzelf en de grote bedrijven.

Na de betoging hielden we een publieke meeting rond de titel “Geen kapitalisme zonder racisme”. Op de bijeenkomst waren 14 aanwezigen met een goede interesse om voort te bouwen aan anti-racistische acties met onder meer een anti-racistisch blok op de 1-mei betoging in Oulu.

Hieronder de verkiezingsresultaten van 2011:

  • Nationale Coalitie (rechts): 20,4% (-1,9%)
  • Sociaal-Democraten: 19,1% (-2,3%)
  • Ware Finnen: 19% (+14,9%)
  • Centrum Partij: 15,8% (-7,3%)
  • Linkse Alliantie: 8,1% (-0,7%)
  • Groenen: 7,2% (-1,3%)
  • Zweedse Volkspartij: 4,3% (-0,3%)
  • Christen-Democraten: 4,0% (-0,9%)