Text Size

Rusland: Extreemrechts heeft het gemunt op socialisten

Op 26 mei waren militanten van het CWI (de internationale organisatie waartoe Socialistisch Alternatief behoort) samen met activisten van OccupyAbai betrokken bij een legale betoging tegen politierepressie in het centrum van Moskou. Op de betoging waren er zowat 400 aanwezigen. De actie ging vooral in tegen de vele provocaties door de politie van Moskou, recent nog tegen een massabetoging op 6 mei. De betoging was onderdeel van de protestbeweging tegen de Russische president Putin wiens regime steeds meer algemeen wordt gezien als corrupt.

Naast de leden van het CWI waren er ook andere groepen van de partij. Naast activisten van OccupyAbai en anarchisten, ging het onder meer om de Russische Communistische Arbeiderspartij, de Libertaire Partij, de Radicale Feministen van Moskou en de Regenboogvereniging.

Wij wezen erop dat de acties van de politie onderdeel vormen van een poging van de autoriteiten om zich voor te bereiden op sociale explosies. Andere sprekers stelden dat we de politietop moeten overspoelen met klachten. Wij stelden dat het beter zou zijn om de gewone agenten die geraakt worden door de bezuinigingen op te roepen om zich in vakbonden te organiseren en zich aan de kant van de strijd tegen armoede en tegen de dictatuur van het kapitaal te scharen.

Jammer genoeg waren er op de actie een aantal extreemrechtse ultranationalisten aanwezig. Bij de aanvang van het protest kwam er een georganiseerde extreemrechtse groep naar voor met een spandoek waarop stond: ‘Vrijheid – Natie – Orde’. De groep deelde pamfletten uit in naam van “Voor een Groot Rusland”. In die pamfletten werd opgeroepen om een aantal extreemrechtse gevangenen vrij te laten, om een ‘nationale dictatuur’ op te zetten en er werd een lofzang gebracht op de voormalige Russische officier Budanov die een Tsjetsjeense tiener heeft verkracht en vermoord.

Wij waren uiteraard niet bereid om dergelijke pamfletten te aanvaarden op onze protestactie. We vroegen de verdelers ervan om de actie te verlaten. Na wat heen en weer geroep trokken ze zich terug achter de politielinie. Maar van daaruit bleven ze provoceren. Toen ze hun spandoek opnieuw ontrolden, werden ze opgepakt. Enkele extreemrechtse militanten werden niet opgepakt en zochten de media op om aan te klagen dat de organisatoren van de actie hen aan de politie hadden overgeleverd. Maar ze konden de actie niet verder verstoren.

Deze extreemrechtse ultra-nationalisten proberen te parasiteren op de recente golf van massaprotest tegen het regime. Ze roepen daarbij op tot ‘nationale eenheid’ tegen het zogenaamde ‘bezettingsregime’. Dat kan enkel geïnterpreteerd worden als eenheid met de rijken en machtigen omdat die nu eenmaal ook Russisch zijn. Met hun pamfletten en offensieve aanwezigheid schrikken de extreemrechtse militanten heel wat mensen af, het is minder evident voor mensen van nationale minderheden, migranten, vrouwen of holebi’s om aan het protest mee te doen. Op een van de eerste massaprotesten was er een liberale spreker op het podium die in naam van de eenheid de extreemrechtse aanwezigen verwelkomde. Nochtans trokken dezelfde zelfverklaarde stormtroepen door het protest om LGBT-activisten aan te vallen. Wie pleit voor eenheid met extreemrechts, sluit de deur voor deelname van letterlijk miljoenen gewone werkenden van andere afkomst.

Extreemrechts bestrijden

De afgelopen jaren werden tientallen journalisten, syndicalisten en politieke activisten fysiek aangevallen door neo-fascisten. Er vielen daarbij ook een aantal doden, waaronder Stas Markelov die mee aan de basis van Youth Against Racism in Europe (YRE) stond. De dood van Markelov wordt nu jaarlijks herdacht met een antifascistische optocht. Daarnaast zijn er honderden migranten en mensen van nationale minderheden die het slachtoffer worden van extreemrechts geweld.

Jammer genoeg stellen een aantal linkse activisten zich op als de beste vrienden van de neo-fascisten. Aanhangers van het zogenaamde ‘Linkse Front’ van Sergei Udaltsov kwamen op de betoging naar ons om hysterisch te roepen dat we de extreemrechtse aanwezigen niet moesten vragen om de actie te verlaten. “Wij zijn het niet eens met de nationalisten”, stelde ze. “Maar we gaan wel vriendschappelijk met hen om”. Toen de politie een aantal nationalisten had opgepakt, trokken leden van het Linkse Front naar het politiekantoor om hun vrijlating te eisen. Achteraf verklaarde de groep dat ze niets te maken had met het optreden tegen de nationalisten. Wij bevestigden nadien ons standpunt: “in de strijd tegen de politiek en de repressie van het burgerlijke regime, is de enige mogelijke eenheid klasse-eenheid.”

Op het internet volgde een stortvloed van beschuldigingen en dreigementen tegenover de linkse socialist Konstantin Cumni. Er zijn dreigementen uit extreemrechtse hoek, maar ook door een aantal “liberalen”. Die stellen dat de linkse socialisten van protestacties moeten verbannen worden. Een aantal organisatoren van linkse groepen willen hun nieuwe extreemrechtse vrienden niet voor de borst stoten en houden het op een stilzwijgend toekijken.

Gelukkig houden de meeste mensen die aan protestacties deelnemen er een andere opinie op na. Toen we in december op een grote betoging een blok vormden van linkse socialisten en LGBT-activisten moesten we ons herhaaldelijk verdedigen tegen extreemrechts. Daarbij konden we steeds rekenen op de hulp van gewone betogers.

Uiteraard laten we ons niet doen. Afgelopen weekend was er de jaarlijkse “mars voor gelijkheid”, een initiatief dat wij hebben opgestart om vrouwen, LGBT-activisten en anderen bijeen te brengen. Nadien volgt een nieuwe grote anti-Putin betoging. We zullen bij dat protest blijven opkomen voor een duidelijke linkse koers waarbij we opkomen voor sociale rechtvaardigheid en echte democratie. Daartoe is er nood aan eenheid van de werkende bevolking van alle nationaliteiten.

Betuig je steun aan de socialisten in Rusland, stuur een solidariteitsmailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met een kopie aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..