Text Size

Reactie van JP Everaerts op Geert

Een korte reactie op voorgaand stuk van Geert Cool.

Zie ik het los van het kapitalistisch systeem? Ik dacht van niet. Indien dat niet duidelijk genoeg zou zijn - ik schrijf daar eigenlijk al zoveel over in mijn andere teksten, zie bv. de boekbesprekingen van de werken van Michael Parenti - dan moet dat in een volgende versie duidelijker gesteld worden. We verschillen hier niet van mening.

Die dwangmaatregelen ivm sterilisatie vanaf 5de kind (en het gaat om vrouw én man), daar kan natuurlijk over gediscussieerd worden. Het is om te vermijden dat enkelingen (of bepaalde 'orthodoxe' groepen) het voor de anderen toch weer om zeep helpen.

Ook wil ik zeker niet de arme landen als hoofdverantwoordelijken aanwijzen. Integendeel; het is juist in en door de rijke landen (en dan nog door de verspillende rijke "elites") dat er het meest aan natuurvernieling gedaan wordt, juist ten koste van het arme Zuiden.

Verder heb ik de indruk dat je niet even zwaar tilt aan alle negatieve gevolgen die ik opsomde én verder geloven we duidelijk niet allebei op dezelfde manier in een snelle realisatie van het socialisme. Ik vrees dat als we daar gaan opwachten, er niet veel werelds leven meer zal overblijven voor onze toekomstige socialistische maatschappij die ik zeker even hard verlang als jij/jullie.

In alle geval bedankt om het debat aan te gaan.

Vriendelijke roodgroene groeten, Jan-Pieter Everaerts