Text Size

Socialist op weg om gekozen te raken in Seattle

verkiezing SawantEr wordt nog steeds ijverig geteld na de lokale verkiezingen in de VS op 5 november. In Seattle moeten nog enkele tienduizenden stemmen geteld worden. Dagelijks wordt een nieuwe lading geteld. Waar Kshama Sawant van Socialist Alternative bij de eerste telling op 5 november op 46% stond tegenover 53% voor haar tegenkandidaat, heeft ze nu voor het eerst de leiding genomen. Sawant wordt wellicht verkozen, op dit ogenblik staat ze met 79.751 stemmen op 49,91%.

Van onze correspondent in de VS

Een revolutionaire socialist die in een grote Amerikaanse stad de helft van de stemmen van alle inwoners krijgt. Dat lijkt voor velen een onwaarschijnlijk scenario. Maar het is wel wat momenteel in Seattle aan het gebeuren is. In Seattle worden een beperkt aantal gemeenteraadsleden per positie door alle kiesgerechtigde inwoners van de stad verkozen. In positie 2 haalde Kshama Sawant van Socialist Alternative een opvallende score in de eerste ronde waar ze met 34% doorging naar de tweede ronde. Haar tegenstrever, Richard Conlin (Democraten), haalde toen 49%.

Sindsdien kwamen de eisen van Sawant meer nog dan ervoor centraal in het politieke debat. Waar voorheen vooral onder gewone mensen over de noodzaak van een minimumloon van 15 dollar per uur werd gesproken, moesten plots zowat alle politici uitspraken hierover doen en er min of meer vage steun aan geven. Zelf verklaarde Sawant dat zij al voor een minimumloon van 15 dollar per uur en vakbondsrechten opkwam vooraleer het ‘cool’ werd. Haar campagne is overigens geen alleenstaand gegeven, in Minneapolis haalde Ty Moore in kiesdistrict 9 (daar worden raadsleden per kiesdistrict verkozen en niet per positie door de volledige stad) uiteindelijk 42% van de stemmen.

De campagne van Sawant kreeg de steun van honderden vrijwilligers en tal van lokale vakbonden en campagnegroepen. Er werd een indrukwekkende campagne gevoerd die tot op het laatste ogenblik kiezers wist te overtuigen om alsnog te stemmen en voor Sawant te kiezen. De stemmen worden nu geteld naargelang ze per brief binnenkwamen. De eerste kiezers stemden meer voor Richard Conlin. Dat was de verwachting van de campagne van Sawant die op 5 november al verklaarde dat een overwinning nog mogelijk was.

Sindsdien is er een bloedstollende telling bezig. De eerste twee dagen haalde Conlin het grootste aantal stemmen, maar sindsdien haalt Sawant telkens meer. Bij de laatste lading van ruim 8.000 stemmen haalde ze meer dan 57%. Momenteel ligt Sawant nipt voor op Conlin: met 79.751 stemmen heeft ze er 41 meer dan Conlin. Indien het verschil tussen beide kandidaten minder dan 0,5% of minder dan 2.000 stemmen is, wordt sowieso herteld. Dan raakt het definitieve resultaat pas binnen enkele weken bekend. Indien de huidige tendens zich verderzet, kan Sawant met een groter verschil van Conlin winnen. Het uiteindelijke resultaat wordt pas op 26 november verwacht, maar de komende dagen zal bij iedere telling blijken of de kloof groter wordt en of dit volstaat om een hertelling te vermijden.

Socialistisch Alternatief feliciteert Kshama Sawant en alle vrijwilligers die deze indrukwekkende campagne mogelijk maakten. Zij schrijven geschiedenis met wat effectief een socialistische revival in de VS is. Onze Belgische kameraden hebben overigens ook een steentje bijgedragen door LSP-woordvoerder Bart Vandersteene naar Seattle te sturen om er intussen bijna een maand mee te werken aan de campagne van Sawant. Na zijn terugkeer zal de LSP in verschillende Belgische steden meetings houden waar Bart verslag zal uitbrengen van de spectaculaire opmars van de socialisten in de VS.