Text Size

New Hampshire: Sanders wint de stemmen, Clinton de afgevaardigden…

Sanders wint met 138.716 stemmen of 60% van de uitgebrachte stemmen de primary in de staat New Hampshire. Hij bevestigt hiermee de peilingen die hem reeds maandenlang de overwinning voorspelden. Hoe groot die overwinning zou zijn, was de inzet van een hevige campagneweek en een scherp debat tussen Clinton en Sanders. Nadat Clinton in Iowa het laken naar zich toe kon trekken, weliswaar met een verschil van minder dan 0,3%, won Sanders New Hampshire met een verpletterende kloof van 21,6%. Om het in wielertermen te zeggen: Clinton staat zelfs niet op de foto.

Artikel door Bart Vandersteene

 

De Bernie-sympathisanten in New Hampshire en de rest van het land waren door het dolle heen. Na een week van aanvallen op zijn persoon, op zijn capaciteit om deze verkiezingen te winnen, haalt Bernie Sanders een grote slag thuis. Clinton voelde zich sinds Iowa meer en meer verplicht om naar links op te schuiven. Ze probeert zoveel als mogelijk uit te stralen dat ze de ideeën van Bernie deelt, dat het belangrijkste verschil eruit bestaat dat zij zaken kan realiseren.

Hillary Clinton speelde de voorbije week bewust de kaart uit dat ze de eerste vrouwelijke president zou kunnen zijn. Maar vooral bij jonge vrouwen maakt het weinig indruk, integendeel. 84% van de vrouwen onder de 30 jaar zou voor Bernie hebben gestemd in New Hampshire. Daarmee laten ze duidelijk blijken dat het niet is omdat je een vrouw bent dat je ook het beste programma hebt om de belangen van de meerderheid van de vrouwen te verdedigen. Of zoals Susan Surandon (die Bernie steunt) zei: “Vrouwen stemmen niet met hun vagina, maar met hun verstand.”

De realisatie dat de identiteit van een kandidaat of president er in de feiten niet zo veel toe doet, is ook een pijnlijke conclusie van twee termijnen Obama. De eerste Afro-Amerikaanse president heeft weinig verandering teweeggebracht in het dagdagelijkse leven van zwarte Amerikanen. Het institutioneel racisme, het brutale politiegeweld en de economische ongelijkheid zijn integendeel nog verder toegenomen tijdens z’n presidentschap. De hoop op verandering door voor een zwarte kandidaat te stemmen, bleek onterecht. Deze vaststelling heeft een nieuwe jonge generatie doen besluiten om op straat te komen en zich onafhankelijk van de Obama-administratie op te stellen. Dat is de achtergrond waartegen de Black Lives Matter beweging zo’n brede massa heeft kunnen bereiken.

Waarom de stemmen winnen niet genoeg is om de nominatie binnen te halen

New Hampshire is een kleine staat met 1,3 miljoen inwoners. Het ligt in het Noordoosten van de VS, tussen de Canadese grens, Vermont – de thuisstaat van Sanders – en Maine en Massachusetts. Het was een primary waar iedereen die zonder partijvoorkeur geregistreerd stond (40% van de bevolking) mocht stemmen bij de Democraten ofwel de Republikeinen.60% van de geregistreerde kiezers ging stemmen, wat een record was voor New Hampshire.

De Democratische kiezers mochten 22 afgevaardigden naar hun nationale conventie verkiezen. Deze werden proportioneel verdeeld over beide kandidaten, 13 voor Sanders en 9 voor Clinton. Dat kan het beeld scheppen dat Sanders kans maakt om de nominatie effectief binnen te halen. Helaas zijn er heel wat obstakels en zal blijken dat 60% van de stemmen halen voor Sanders niet genoeg is om de nominatie binnen te halen.

Een paar dagen na de eerste primary in Iowa, waar Sanders verrassend sterk scoorde, schoot hij omhoog in de nationale peilingen. Voor Iowa had hij in een peiling nog een serieuze achterstand op Clinton, hij stond op 30% tegenover 61% voor Clinton. Na Iowa werd het verschil flinterdun: 44% voor Clinton en 42% voor Sanders.

Deze cijfers brengen echter maar een deel van het verhaal. De primaries in de Democratische Partij zijn er niet op gericht de kiezer volledig zelfstandig te laten beslissen. 15% van de afgevaardigden op de nationale conventie zijn superafgevaardigden die het establishment van de partij vertegenwoordigen. Deze zullen in heel grote meerderheid, rond de 98%, voor Clinton stemmen.

Het betekent bijvoorbeeld dat zelfs in New Hampshire Bernie Sanders niet de meerderheid van de afgevaardigden binnenhaalt. Als er rekening wordt gehouden met de superafgevaardigden uit New Hampshire die hun keuze reeds bekend maakten, zien we meteen het grote verschil. De verhouding van 60% voor Sanders en 38,4% voor Clinton vertaalt zich in 15 afgevaardigden voor Clinton en 13 voor Sanders. Er zijn 6 superafgevaardigden in New Hampshire die zich reeds achter Clinton schaarden. Dus zelfs met 60% van de stemmen moet Bernie Sanders het onderspit delven tegen Clinton.

Het toont aan hoe moeilijk het is om een politieke revolutie te realiseren via een partij die met handen en voeten gebonden is aan de belangen van Wall Street en de grote bedrijven.

Mocht Sanders de nominatie voor de Demoraten binnenhalen, nadat alle methodes om zijn campagne te saboteren mislukten, dan is het eerder waarschijnlijk dat de leiding van de Democraten zijn campagne niet zal steunen en haar steun zal verlenen aan iemand die ‘last minute’ op het toneel zal komen als “onafhankelijke kandidaat”. De naam van oud-burgemeester van New York, Bloomberg, gaat al rond in de wandelgangen. Dus als Bernie wint, zal hij een oorlog moeten voeren met de leiding van de partij waarvoor hij werd gekozen als presidentskandidaat. Het lijkt sterk op de realiteit in Labour onder Corbyn in Groot Brittannië.

Bernie Sanders verdient de steun van linkse socialisten. Maar deze campagne mag niet stoppen wanneer hij de nominatie zou verliezen aan Clinton. Het lot van het programma waarrond Bernie zijn campagne heeft opgebouwd, kan niet in Clinton’s handen worden achtergelaten. Bernie kan ook als onafhankelijke, of als kandidaat van de Groenen, doorgaan tot in november en zo alle Amerikanen een kans geven om tijdens de presidentsverkiezingen de politieke revolutie tegen het establishment verder te zetten. Dat is waar 85% van de jonge Amerikanen vandaag voor kiezen, een breuk met de huidige samenleving die door een kleine groep miljardairs en hun politieke handlangers wordt gecontroleerd. Velen zoeken vandaag naar alternatieven en hopen in socialistische ideeën een antwoord te vinden. Een ontwikkeling die wij enkel maar kunnen toejuichen.

Voor het proces van de Democratische primaries is 20 februari de volgende stop in Nevada, daarna volgt 27 februari in South Carolina. Daar zal moeten blijken of Sanders de afgelopen weken onder de Latino bevolking (vooral in Nevada) en de Afro-Amerikanen (vooral in South Carolina) een doorbraak kon maken.

 
 

Aantal afgevaardigden na de stemming:

delegatesAantal afgevaardigden met de superafgevaardigden erbij:

delegates2Aantal afgevaardigden (inclusief superafgevaardigden) na Iowa en New Hampshire:

delegates3