Text Size

Ierland: afscheidnemend parlementslid Joe Higgins over de verkiezingen van vrijdag

De Ierse verkiezingen vinden op vrijdag 26 februari plaats. De Socialist Party neemt deel aan de verkiezingen als onderdeel van de alliantie Anti-Austerity Alliance/ People Before Profit (AAA-PBP) en hoopt Paul Murphy en Ruth Coppinger opnieuw verkozen te krijgen. We spraken met parlementslid Joe Higgins over de kiescampagne.

 
aaapbp

Van links naar rechts: Joe Higgins, Ruth Coppinger, Richard Boyd-Barrett, Paul Murphy. Zij waren alle vier in het huidige parlement gekozen.

“De besparingen van de afgelopen acht jaar hebben de ongelijkheid in Ierland fors doen toenemen. Het weerspiegelt wat ook internationaal gebeurt: kijk maar naar de recente cijfers van Oxfam die aangeven dat de rijkste 1% voor het eerst rijker zijn dan de andere 99% van de mensheid.

“De verkiezing van Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië en de enorme steun voor Bernie Sanders in de VS wijzen op een groeiende oppositie en woede tegenover de ongelijke samenleving. Dit komt ook in Ierland tot uiting.

“Volgens de officiële cijfers is er sprake van economisch herstel, maar veel gewone mensen voelen dit niet omdat de lasten van het besparingsbeleid blijven toenemen. Na de financiële crisis kwamen er wel nieuwe jobs, maar het gaat vooral om laagbetaalde en onzekere jobs. Er is een vreselijke huisvestingscrisis die een belangrijk thema vormt in de campagne. En er is een crisis in de gezondheidszorg.

“We proberen in te gaan tegen de gevestigde partijen, maar ook Sinn Fein, dat het debat over de economische toestand beperkt tot wat het de ‘fiscale ruimte’ noemen, de extra belastinginkomsten waarop het hoopt indien de economie de komende vijf jaar terug zou groeien.

“Er was een obsessie rond deze fiscale ruimte om niet te moeten ingaan op de enorme concentratie van rijkdom in handen van een erg beperkte elite of de fenomenale winsten van de grote bedrijven. Ierland is nog steeds een belastingparadijs voor deze bedrijven.

“Wij probeerden het debat te verleggen door te wijzen op de middelen die aanwezig zijn en die gebruikt kunnen worden om de levensstandaard van de meerderheid van de bevolking te verhogen. We zullen daartoe een progressief belastingstelsel nodig hebben en de banken moeten in publieke handen komen. Er is een massaal programma van publieke investeringen nodig, onder meer om nieuwe huizen te bouwen.

“Deze eisen worden verbonden met de noodzaak van een politiek alternatief. We roepen op tot een ‘politieke revolutie’ om de gevestigde partijen opzij te schuiven en te bouwen aan een nieuwe kracht waarmee de werkende bevolking zijn belangen kan verdedigen.”

 
 

Joe Higgins geen kandidaat meer

joe

Vaste lezers van deze site zijn vertrouwd met de politieke reputatie en scherpte van Joe Higgins. Jarenlang was hij het publieke boegbeeld van onze Ierse zusterorganisatie. Hij zat van 1997 tot 2007 en vanaf 2011 opnieuw in het Ierse parlement; tussendoor zat hij twee jaar in het Europees Parlement. Joe neemt nu niet meer deel aan de verkiezingen. Hij is ondertussen 66 jaar en wil de fakkel doorgeven aan jongere medestanders zoals Ruth Coppinger die in hetzelfde kiesdistrict, Dublin West, verkozen raakte in een tussentijdse verkiezing. Achter de schermen zal Joe uiteraard een belangrijke rol blijven spelen. Wij willen Joe bedanken voor zijn jarenlange inzet en de wijze waarop hij zijn publieke positie steeds gebruikt heeft om de strijd van werkenden en onderdrukten te versterken.

Het laatste parlementaire wapenfeit van Joe Higgins was zijn deelname aan een onderzoekscommissie naar de financiële crisis. Zo stelde hij volgende vraag aan Patrick Honohan, een voormalige gouverneur van de Ierse Centrale Bank. “Is het zo dat de vastgoedzeepbel extreem werd opgeblazen door de zoektocht naar superwinsten van de banken, ontwikkelaars en aandeelhouders, dat dit is waar de kapitalistische financiële markt om draait? Dat deze ideologie gedeeld wordt door de regering, de meerderheid in het parlement alsook door een groot deel van de media en de reguleringsinstanties, die doorgaans aangesteld werden vanuit het systeem? En dat de overheersende idee is om ‘de leeuw niet van zijn prooi te scheiden’?” Honohan moest tot verbazing van de journalisten erkennen: “Dat klopt.” Joe verwierp het uiteindelijke rapport van de onderzoekscommissie en diende een alternatief rapport van 146 pagina’s in. Het staat online op: http://antiausterityalliance.ie/wp-content/uploads/2016/01/banking-inquiry.pdf

Paul Murphy op Socialisme 2016

Parlementslid Paul Murphy werd in een tussentijdse verkiezing in Dublin South West verkozen en hoopt in het parlement terug te keren. Hij wierp zich op als een van de woordvoerders van het verzet tegen de gehate waterbelasting. Paul was een tijdlang Europarlementslid als vervanger van Joe Higgins. Op 9 april komt hij nog eens naar België om te spreken op Socialisme 2016. Hij zal spreken op een commissie over de Europese linkerzijde en het plan B van Varoufakis. Verder zal hij ook tijdens de slotmeeting spreken.

-> Meer info en programma van Socialisme 2016