Text Size

“Battle of New York”: beslissende test voor campagne van Bernie Sanders

Na een reeks van nieuwe overwinningen in voorverkiezingen, met Wisconsin vorige week als hoogtepunt, kent de campagne van Bernie Sanders een nieuw momentum en kan het toch nog spannend worden in New York. Indien Clinton op 19 april in New York verliest, zou dit een vernedering zijn en leiden tot een crisis voor haar campagne. Wellicht daarom dat het establishment haar zo sterk steunt en overgaat tot een brutale aanval op Sanders?

 

BernieWashingtonSquarePark-628x356

Artikel door Tom Crean, Socialist Alternative

 

Aan de andere kant: als Sanders verliest in deze grote staat met bijna 250 afgevaardigden terwijl hij al een grote achterstand heeft opgelopen wat afgevaardigden betreft, dan wordt het wel erg moeilijk om de Democratische nominatie nog binnen te halen. Dit kan leiden tot een golf van triomfalisme in de media. Maar ondertussen blijft ook in dat geval het meest opmerkelijke niet zozeer dat Hillary overleeft, maar wel dat de revolte tegen het establishment zo sterk is dat de gedoodverfde Democratische kandidaat een bijzonder lange strijd moet voeren.

Het is steeds duidelijker dat een groot aantal aanhangers van Sanders en zijn oproep voor een politieke revolutie tegen de klasse van miljardairs, voor degelijke gezondheidszorg, gratis onderwijs en een minimumloon van 15 dollar, verder radicaliseren door het ondemocratische kiesproces in de voorverkiezingen die door het establishment van de Democratische Partij gecontroleerd worden. In december probeerde het Democratische Nationaal Comité nog om Sanders toegang tot belangrijke gegevens van kiezers te ontzeggen. Er wordt geprobeerd om het aantal debatten te beperken. En dan is er nog de rol van de gevestigde media die de radicale boodschap van Sanders proberen te verzwijgen of niet correct naar voor brengen. Miljoenen mensen kijken door dit cynische spel heen. Velen zijn kwaad op de rol van de superafgevaardigden, de vertegenwoordigers van de partij die door de leiding aangeduid zijn om de controle op de partij veilig te stellen. In zowat elke staat waar Sanders won, gingen alle of bijna alle superafgevaardigden naar Clinton.

De gevestigde media zegt dat Bernie onverkiesbaar is, maar nationale peilingen gaven de afgelopen maanden consistent aan dat Clinton en Sanders even sterk staan of dat Sanders zelfs beter scoort. In peilingen tegen Trump en Cruz doet Sanders het zelfs veel beter dan Clinton. In tegenstelling tot wat de gevestigde media verkondigen, heeft Sanders veel steun opgebouwd onder kleurlingen en Latino’s, zeker onder jongeren. Een recente nationale peiling gaf aan dat Sanders Clinton voorbijgestoken heeft onder Latino’s. Deze verschuiving was erg zichtbaar in South Bronx, een van de armste buurten van New York. Daar kwamen er op 1 april maar liefst 18.000 mensen naar Sanders luisteren, bijna de helft van hen waren kleurlingen.

In de eerste primaries in het zuiden verloor Sanders wel onder de zwarte kiezers. Dit weerspiegelde verschillende elementen, zoals het feit dat Sanders nog grotendeels onbekend was onder de zwarte gemeenschap, de historische steun voor de Clintons onder de oudere zwarte kiezers, de wijze waarop Hillary zich voorstelde als erfgenaam van het tijdperk-Obama en gebruik maakt van zijn impliciete steun aan haar, en het relatief laag aantal jonge zwarte kiezers dat kwam stemmen. Deze voordelen blijven behouden voor Hillary, maar ze hebben aan belang verloren doorheen het electorale proces.

In de  Bronx was er een grote openheid voor de oproep van Socialist Alternative voor een nieuwe partij van de 99% en de oproep aan Sanders om in november als onafhankelijke kandidaat aan de verkiezingen deel te nemen als hij de voorverkiezingen verliest. Zoals we in ons pamflet stelden: “Bernie moet in november op de stembrief staan, op dat ogenblik is de aandacht nog meer op de verkiezingen gevestigd. We moeten de strijd doorzetten, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze beweging voor een politieke revolutie uiteindelijk niet gegijzeld wordt door de beperkingen van de door Wall Street gecontroleerde Democratische Partij?”

Establishment in de aanval

Na Super Tuesday ging bijna alle aandacht van de gevestigde media naar Trump. Aan Sanders werd amper nog aandacht geschonken. Ongetwijfeld zorgt de brutale rechtse populist Trump voor spektakel en dus voor kijk- en verkoopcijfers. Maar deze focus op Trump was ook nuttig voor Clinton die zichzelf kon voorstellen als de “ervaren” kandidaat die betrouwbaar was om Trump een nederlaag toe te brengen. Daarmee werd ingespeeld op de terechte vrees van progressieve werkenden, jongeren, vrouwen en kleurlingen voor Trump. In feite was de angst voor Trump het belangrijkste campagnemiddel voor Clinton.

Nu Sanders zeven van de acht laatste voorverkiezingen won, moet Clinton terug de handschoen opnemen tegen Sanders. Ze lanceerde een reeks aanvallen. De media in New York staat volledig achter haar. Zo is er schandalige berichtgeving in de Daily News, de vierde grootste krant in het land. Aanvankelijk werd wat kritiek op Clinton toegelaten in deze krant, maar daarna volgde een open aanval langs alle mogelijke kanten op Sanders. Zo werd hij bijzonder hard aangepakt rond de kwestie van controle op wapens, waarbij op de voorpagina van de krant gesuggereerd werd dat het stemgedrag van Sanders rond specifieke onderdelen van de wapenwetgeving zou bijgedragen hebben aan massamoorden, zoals de schietpartij op de school Sandy Hook.

Nog erger is de rol van de leiders van de belangrijkste vakbonden in de publieke sector, zoals de lerarenvakbond en AFSCME. In New York heeft de arbeidersbeweging een belangrijke impact. De vakbondsleiders kloppen overuren in het verdedigen van Clinton, ook al staat die al jaren in dienst van Wall Street en weigerde ze steun te geven aan de eis van 15 dollar als nationaal minimumloon, de invoering van degelijke gezondheidszorg of gratis onderwijs. Haar handelsverdragen dragen bij tot jobverlies.

Het maakt dat de voorverkiezing in New York niet gunstig is voor Sanders. Het gaat bovendien om een gesloten voorverkiezing waardoor het groot aantal onafhankelijken niet kan stemmen zoals in een open voorverkiezing. Peilingen geven aan dat Sanders 10 tot 15% op Clinton achterloopt.

De campagne van Sanders draait nu op volle toeren. Er werden kantoren doorheen New York geopend en er zijn elke dag meetings. Zaterdag is er een ‘March for Bernie’ waar belangrijke figuren uit de arbeidersbeweging hun steun aan Sanders zullen toelichten. Het gaat onder meer om Rose Ann De Moro van de nationale vakbond van verplegend personeel en Larry Cohen, de voormalige voorzitter van de Communication Workers of America. Leden van die vakbond gingen recent in staking tegen Verizon. Op de ‘March for Bernie’ wordt ook gesproken door het socialistische gemeenteraadslid Kshama Sawant uit Seattle.

Transport Workers Union, afdeling 100, is historisch gezien de meest militante vakbond van de stad. Deze afdeling heeft zijn steun aan Sanders verklaard. Activisten van Occupy Wall Street en Indypendent lieten 500.000 exemplaren van een vier pagina’s tellende pro-Sanders krant drukken onder de titel: “Battle of New York”. Deze krant wordt de komende dagen in de stad en de staat verspreid. Ook het debat tussen Sanders en Clinton van donderdagavond is van groot belang. [dit artikel is op donderdag voor het debat geschreven].

Tijd voor een nieuwe partij van de 99%

Socialist Alternative zal er bij al deze evenementen bij zijn om te pleiten voor een nieuwe partij en om de betekenis van democratisch socialisme naar voor te brengen. De term ‘democratisch socialisme’ is door de campagne van Sanders onder miljoenen mensen gepopulariseerd. We zullen ook handtekeningen ophalen voor een nieuwe nationale petitie waarmee Bernie wordt opgeroepen om zijn campagne tot november door te zetten.

Als Sanders verliest, dreigt alle energie van deze campagne en de enorme hoop op verandering verloren te gaan. Sanders mag Hillary niet steunen, dit zou honderdduizenden van zijn meest toegewijde aanhangers demoraliseren.

De groeiende militante sfeer onder de aanhangers van Sanders kwam ook tot uiting in oproepen van prominente sympathisanten, zoals Michelle Alexander (auteur van ‘The New Jim Crow’) en Shaun King (columnist van de Daily News) voor een nieuwe linkse partij. Een online petitie onder de titel “A Love Letter to Bernie” roept op om de basis die hem steunt om te vormen tot een ledenorganisatie met democratische structuren waarbij deze organisatie ook na de verkiezingen blijft bestaan. Dit wijst in de richting van een nieuwe partij, zonder uitdrukkelijk te zeggen dat deze organisatie volledig onafhankelijk van de Democraten moet staan als ze de belangen van de werkenden en jongeren wil verdedigen.

Zelfs indien Sanders erin slaagt om alle obstakels in New York te overwinnen en de campagne van Hillary in een diepe crisis onderdompelt, zal de strijd voor de nominatie van de partij nog erg moeilijk zijn. Het establishment van de Democraten zal er alles aan blijven doen om de politieke revolutie te saboteren. Zelfs in dit geval blijft het nodig om te bouwen aan de structuren van een nieuwe partij.

De “battle of New York” wordt momenteel uitgevochten en toont eens te meer het enorme potentieel voor een echte linkerzijde in dit land alsook de noodzaak om te breken met de Democratische Partij.