Text Size

Amerikaanse presidentsverkiezingen: waarom wij Jill Stein steunen

De woede tegenover de enorme ongelijkheid en een ‘herstel’ waar de meerderheid van de bevolking niets van voelt, stuwde de campagne van Bernie Sanders vooruit. Het toonde dat het mogelijk is om een nationale campagne te voeren zonder geld van de bedrijven aan te nemen en met een programma dat uitgaat van de behoeften van de werkende bevolking. Veel jongeren steunden Bernie Sanders nadat ze weinig verandering of hoop zagen onder het bewind van president Obama die nochtans “hoop en verandering” had beloofd.

 
Foto: Karen Petree

Foto: Karen Petree

 

Artikel door Joshua Koritz, Socialist Alternative

Socialist Alternative steunde de oproep van Bernie Sanders voor een ”politieke revolutie tegen de klasse van miljardairs.” Jammer genoeg ging hij vervolgens over tot steun aan een kandidaat van die klasse. Zijn aanhangers zoeken naar methoden om de oproep voor een “politieke revolutie” verder te zetten. De campagne van Jill Stein is een concrete manier om de strijd die Bernie Sanders begon voort te zetten.

Jill Stein is kandidaat namens de Green Party [in de VS een stuk linkser dan de groene partijen in Europa]. Ze heeft terecht een oproep gedaan aan de aanhangers van Sanders. Eerst vroeg ze Bernie Sanders om samen te kandideren. Toen Sanders Clinton ondersteunde, deed ze een directe oproep naar zijn aanhangers. Ze was constant en erg zichtbaar aanwezig op de protestacties tijdens de Democratische Nationale Conventie. In de peilingen gaat ze vooruit en de naamsbekendheid en financiële steun voor Jill Stein nemen toe.

Woede tegen gevestigde politiek

In deze verkiezingscampagne valt op dat een meerderheid van de bevolking een einde wil maken aan het status quo van politiek voor de grote bedrijven met kandidaten van de grote bedrijven.

De situatie is rijp voor een nieuwe linkse partij die de 99% vertegenwoordigt, geen geld van bedrijven aanneemt en bewegingen mee helpt uitbouwen. De meerderheid van de aanhangers van Sanders zal met de neus dichtgeknepen voor Clinton stemmen, maar de campagne van Jill Stein kan tienduizenden mensen bijeenbrengen die de politieke revolutie over 2016 willen trekken. Het kan de basis leggen om lokale kandidaten naar voor te schuiven tegen de Democraten en Republikeinen als een stap in de vorming van een nieuwe partij.

Het uitstekende werk van het socialistische gemeenteraadslid Kshama Sawant in Seattle – die met onder meer de campagne voor een verhoging van het minimumloon tot 15 dollar per uur het politieke landschap in Seattle heeft veranderd – toont aan dat het mogelijk is om tegen het establishment in te gaan en te winnen. Socialist Alternative wil meebouwen aan bewegingen die ingaan tegen de greep van de grote bedrijven op onze samenleving.

We roepen op tot een nieuwe partij van de 99%, een partij gebaseerd op de belangen van de werkende bevolking. Stein heeft recent verklaringen in die richting afgelegd. De Groenen kunnen een belangrijke rol spelen in het opzetten van een nieuwe partij, maar er zal ook een actieve betrokkenheid nodig zijn van strijdbare vakbonden zoals NNU en CWA naast andere progressieve bewegingen zoals Black Lives Matter, studentenbewegingen en lokale campagnes.

Rechts populisme bestrijden door voor Stein te stemmen

Veel werkenden zijn terecht bang dat Trump het wel eens kan halen. Een regering onder leiding van Clinton zou effectief op veel vlakken anders zijn dan een regering onder leiding van Trump. Maar Clinton of de Democraten vrienden van de werkenden of de onderdrukten noemen, gaat voorbij aan het beleid van Obama die de banken wel kon redden en vrijhandelsverdragen goedkeurde terwijl hij een record aantal uitwijzingen deed en burgerlijke vrijheden ondergroef.

Sinds Jimmy Carter heeft de Democratische Partij het neoliberalisme volledig omarmd. Onder Bill Clinton kwam er het vrijhandelsverdrag NAFTA, de deregulering van de bankensector, de besparingen op sociale zekerheid en werden de gevangenissen nog voller gestopt. De vruchten van de Democratische diensten aan de belangen van de grote bedrijven worden nu geplukt door Trump. Hillary belooft om het neoliberale beleid van Bill Clinton en Obama verder te zetten. Een stem voor Clinton zal de rechterzijde niet stoppen. Een regering onder leiding van Clinton zal het rechtse populisme verder versterken.

Los van het resultaat in november moeten we op straat, op de werkvloer en in de scholen ingaan tegen de dreiging van rechts populisme. Stemmen is niet genoeg om in te gaan tegen ongelijkheid en onderdrukking. We moeten bewegingen opbouwen, zoals onder meer Black Lives Matter, voor LGBTQ-gelijkheid, gratis onderwijs, een verhoging van het minimumloon en algemene gezondheidszorg. Stein heeft deze elementen niet alleen in haar programma opgenomen, ze verdedigt ze ook consistent. Ze neemt deel aan bewegingen terwijl ze campagne voert.

Mogelijk zal Stein het beste onafhankelijke linkse resultaat behalen sinds Ralph Nader in 2000. We zijn het niet eens met alle onderdelen van het Groene programma maar enkele miljoenen stemmen halen met een oprechte linkse kandidaat zal bijdragen aan het verenigen van de consequente linkerzijde en kan een momentum bieden waarop onafhankelijke kandidaten kunnen voortbouwen. Een stem voor Stein is een stem voor algemene gezondheidszorg, een minimumloon van 15 dollar en gratis publiek onderwijs. Miljoenen stemmen voor Stein versterken de aanhangers van deze eisen om hun politieke acties de komende maanden en jaren op te drijven, zowel in bewegingen als bij verkiezingen.

Het einde van het tweepartijenstelsel

Het tweepartijenstelsel ligt in duigen. Slechts 14% van de stemgerechtigden koos in de voorverkiezingen voor Trump of Clinton. De meeste lokale verkiezingen zijn bovendien in de praktijk verkiezingen met slechts één partij.

De Democraten en Republikeinen hebben nu beiden de minst populaire kandidaten sinds jaren. Miljoenen werkenden zijn het beu dat de ‘keuze’ beperkt is tot een maniak met een groot ego en een marionet van de grote bedrijven. Maar toch zeggen de leiders van de Democratische Partij nationaal, regionaal en lokaal dat dit de enige keuze is.

Wij zijn het daar niet mee eens. Doe mee om het tweepartijenstelsel te breken, bouw mee aan een socialistische beweging tegen onderdrukking, vernietiging van ons leefmilieu en de ongelijkheid van het kapitalisme. Stem voor Jill Stein, sluit aan bij Socialist Alternative.