Text Size

Massaal protest in de VS tegen inreisverbod: ooggetuigenverslag uit New York

De afgelopen dagen was er op de luchthavens in de VS een uitbarsting van spontaan en massaal protest. De acties maakten dat het inreisverbod van Trump voor vluchtelingen en moslims uit 7 landen voorlopig niet volledig kon toegepast worden. Vluchtelingen uit Syrië worden voor onbepaalde tijd verboden om het land te betreden, vanuit zes andere landen met een meerderheid die moslim is geldt het inreisverbod gedurende 90 dagen. De maatregel leidt tot protest in heel de wereld.

Volgens de mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) werden vrijdag en zaterdag 100 tot 200 mensen tegengehouden op Amerikaanse luchthavens. Velen werden vastgehouden, anderen teruggestuurd. Zaterdagochtend begont ACLU een rechtszaak namens twee Irakezen die op JFK International Airport in New York vastzitten. Toen het nieuws bekend raakte, stroomden duizenden mensen uit New York samen in de luchthaven.

Op zaterdagavond riep de Taxi Alliance, een vakbond van taxichauffeurs, in New York op tot een staking van een uur. “Onze vakbond met 19.000 leden verzet zich ten stelligste tegen het inreisverbod voor moslims van Trump. Als organisatie met heel veel moslims onder haar leden, als vertegenwoordiger van een beroep dat vooral door migranten wordt uitgeoefend en als arbeidersorganisatie die opkomt  voor de onderdrukten, zeggen we neen aan deze onmenselijke en ongrondwettelijke maatregel.”

Het protest op JFK toonde dat de Amerikaanse bevolking het inreisverbod wil bestrijden. Meer dan 80.000 mensen volgden de livestream op Facebook en snel erna waren er duizenden betogers in luchthavens doorheen het land. Dit was onder meer het geval in Chicago, Washington DC, Boston, Newark, Dallas, Los Angeles, San Francisco, Portland, Seattle, …

Onder druk van het protest werd de rechtszaak van ACLU als dringend beroep ontvankelijk verklaard voor een rechtbank in Brooklyn. Ook voor de rechtbank ontstond er al gauw een grote protestactie. ’s Avonds laat besliste de rechter dat de maatregel geschorst wordt waarbij een toepassing van de maatregel van Trump voor reizigers met een inreisvisum geblokkeerd wordt. Op zondagochtend kondigde een topman van het Witte Huis aan dat de regering beslist had om mensen met een ‘green card’ niet langer onder de maatregel te laten vallen.

Mensen met een inreisvisum kunnen hierdoor tijdelijk blijven. Ongetwijfeld zal de regering-Trump in beroep gaan. Ondertussen werden heel wat mensen die vastzaten vrijgelaten. Maar volgens de New York Times en de Washington Post zouden er nog steeds vluchtelingen vastzitten en is hun lot afhankelijk van verdere procedures. ACLU kondigde aan dat er ‘verschillende verklaringen’ waren waaruit blijkt dat de douane de beslissing van de rechtbank negeerde en het inreisverbod van Trump toch toepaste.

De lessen uit deze gebeurtenissen zijn duidelijk: we kunnen niet wachten tot 2018 of 2020 om Trump te stoppen we kunnen niet vertrouwen op gevestigde politici. We moeten met miljoenen mensen op straat komen om de sociale macht van migranten, jongeren en de volledige arbeidersklasse te tonen doorheen massale directe acties waarmee we de reactionaire agenda van Trump meteen afblokken.

De acties van de taxichauffeurs tonen aan wat mogelijk is op basis van de collectieve macht van de migranten en de arbeidersklasse in het algemeen. Als we georganiseerd zijn, kunnen we de normale gang van zaken stoppen. Dit vereist massale acties en stakingen. De oproep van de taxichauffeurs doet denken aan de ‘Day Without an Immigrant’, in de praktijk een migrantenstaking op 1 mei 2006. Toen lag onder meer de haven van LA volledig plat door stakingsacties. Het vormde een belangrijke factor in het stoppen van de toenmalige Republikeinse wetgeving gericht op het uitwijzen van alle mensen-zonder-papieren.

Er is een brede discussie in de beweging tegen Trump nodig over hoe we het protest kunnen opbouwen met stakingen en grote betogingen. Hieronder een ooggetuigenverslag door Alyssa Pariah en Mark Rafferty van Socialist Alternative. Zij waren erbij op het protest in New York:

De sfeer was ongelofelijk vandaag. Mensen bleven maar toestromen voor Terminal 4 van JFK  Airport. Daar zaten 12 migranten en vluchtelingen vast. Ondanks de lange trip en de extra kosten om met het openbaar vervoer naar de luchthaven te gaan, trokken honderden mensen naar JFK Airport. Er waren veel woedende mensen die besloten hadden om alles te doen wat mogelijk en nodig is om het racistische beleid van Trump meteen te stoppen. De massa groeide aan tot meer dan 2.000 mensen die duidelijke politieke eisen stelden: laat de opgepakten vrij, stop het inreisverbod, stop de grensmuur. De betogers riepen slogans en kregen daar heel wat steun van reizigers voor. De actievoerders juichten toen ze het nieuws van de acties van de taxichauffeurs vernamen. Kort nadien lag het volledige vervoer plat omdat de actievoerders de weg blokkeerden. Het protest werd militanter, duidelijker qua eisen en was vastberadener dan ooit tevoren.

Het protest zette enorme druk en versterkte de inspanningen van de advocaten en de mensenrechtengroepen die op de luchthaven probeerden om de opgepakte vluchtelingen en migranten te beschermen tegen een deportatie. Het nieuws dat een rechter de beslissing van Trump tijdelijk schorste, werd erg positief onthaald. Maar de betogers vertrokken niet, ze bleven om de eisen kracht bij te zetten en om een volledige intrekking van het inreisverbod te eisen. Later op de avond, pas rond 23u of meer dan 12 uur nadat het protest begon, slaagde de politie er in om de betoging te ontbinden, daarin bijgestaan door het koude weer. Op zondag volgde een nieuwe actie in de stad.

Veel groepen steunden het protest, maar het was grotendeels spontaan en bijzonder indrukwekkend. Het gebrek aan leiding maakte het tegelijk moeilijk om beslissingen te nemen over verdere acties en ook over het stoppen van deze actie op de luchthaven. Een vorm van structuur om beslissingen te nemen, moet ons toelaten om te discussiëren en democratisch te beslissen over de acties.

De mensen die in actie kwamen, toonden hun solidariteit en hun vastberadenheid. Dit speelde een belangrijke rol in het uitoefenen van druk op onder meer de rechters die beslisten om de beslissing van Trump op te schorten.

Slechts een week nadat hij aan de macht kwam, wordt de legitimiteit van Trump steeds verder ondermijnd. We kunnen hem en zijn agenda afremmen en uiteindelijk stoppen op basis van massaal protest van de werkende bevolking. In New York trekken mensen lessen uit de acties van de voorbije weken. Er is een groeiend begrip van de kracht die we hebben als we op straat komen en er wordt begrepen dat we die kracht moeten kanaliseren in politieke eisen. De acties op de luchthavens tonen aan dat de strijd tegen Trump een momementum krijgt. We kunnen winnen!

 
 

Kshama Sawant op luchthaven van Seattle

Toespraak door Kshama Sawant op het massale protest in Sea-Tac, de luchthaven van Seattle:

https://youtu.be/oKV2mcvup1s