Text Size

China: protest tegen vervuiling in provincie Fujian

Maandag trokken 10.000 inwoners van een dorp naar de stad Quanzhou om te protesteren tegen de vervuiling van het water in hun dorp. In Quanzhou kwam het tot confrontaties met de oproerpolitie. Er werden verschillende politiewagens vernield door de betogers en een aantal regeringsverantwoordelijken werden vast gezet door de actievoerders.

Artikel door Chinaworker.info

“Ons water is vervuild en dat komt door de fabriek. De regering wil niet dat dit geweten is”, stelde een actievoerder aan persbureau AFP bij het nieuwe massale protest tegen de industriële vervuiling. “De geur van het afvalbedrijf teistert ons dorp al jaren”, stelde een andere dorpsbewoner aan de krant South China Morning Post.

Na twee weken van acties tegen de vervuiling van een looierij en een olieraffinaderij kwam het afgelopen maandag tot een protestbetoging met 10.000 aanwezigen. In het stadje Fengwei in de provincie Fujian is er een grote woede omdat de overheid niet bekommerd lijkt te zijn in de sterke toename van het aantal gevallen van kanker in de regio. De woede kookte over en leidde tot een reeks confrontaties waarbij dorpsbewoners probeerden om het vervuilende bedrijf zelf te sluiten.

De autoriteiten in de stad Quanzhou bevestigden dat meer dan 10.000 mensen aanwezig waren op de betoging in Fengwei en een confrontatie aangingen met de 2.000 agenten van de oproerpolitie. De betogers gooiden onder meer stenen naar de agenten. De lokale autoriteiten stelden dat “een kleine groep mensen met andere motieven” aan de basis van de acties lagen. De lokale bevolking spreekt zich uit tegen vervuilende bedrijven die hun drinkwater hebben vervuild en verantwoordelijk zijn voor een sterke toename van het aantal kankergevallen.

“Toen een vrouw werd geslagen, hielden de betogers twee ambtenaren gegijzeld en kwamen er duizenden mensen bijeen”, vertelde een lokale arbeider aan AFP. Op 31 augustus probeerden de autoriteiten samen met de politie om de twee te bevrijden. Dat leidde tot confrontaties die urenlang duurden.

China heeft de afgelopen periode een golf van protestacties tegen vervuiling gezien. In de provincies Shaanxi en Hunan waren er acties tegen loodvergiftiging als gevolg van een gebrek aan controle. Er zijn nieuwe acties in de provincie Yunnan waar ook honderden kinderen een te grote loodconcentratie in hun bloed hebben.