Text Size

Socialist uit Kazachstan getuigt in Europees Parlement over dictatoriale regime

De socialist Ainur Kurmanov werd al eerder vermeld op deze website. We vroegen onze lezers al meermaals om te protesteren als Ainur werd opgepakt en gevangen gezet wegens politieke activiteiten. Kazachstan staat niet bekend voor zijn democratische rechten. Maar omdat er veel grondstoffen zijn, is het land interessant voor buitenlandse bedrijven. De Kazachse dictator Nazarbajev werd deze week in België ontvangen en bezocht ook de Europese instellingen.

Nergens in de media werd enige melding gemaakt van eventuele kritisch opmerkingen van Belgische of Europese leiders ten aanzien van het dictatoriale karakter van het Kazachse regime (zie ons artikel over de situatie in Kazachstan). Als er interessante handelscontracten kunnen worden afgesloten, dan zijn mensenrechten en democratie niet belangrijk.

Dankzij het CWI parlementslid Joe Higgins was er wel een kritische noot te horen tijdens het bezoek van Nazarbajev. Hij haalde in een plenaire zitting uit naar de dictator en er was een hoorzitting waaraan werd deelgenomen door een voortrekker van de arbeidersbeweging in Kazachstan, Ainur Kurmanov. Bovendien werd dinsdag aan het Europees Parlement ook een protestactie gehouden door Joe Higgins en onze Belgische collega's van de LSP. We wilden daarmee de oppositie in Kazachstan ondersteunen. Hieronder publiceren we een videoweergave van de tussenkomst van Ainur op de hoorzitting in het parlement.