Text Size

Leider van linkse oppositie in Kazachstan illegaal opgepakt en veroordeeld tot 15 dagen gevangenis

Dringende solidariteitsoproep

Het regime van Nazarbajev in Kazachstan is de repressie tegen de oppositie aan het opdrijven. Het land is nog steeds voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), maar in eigen land wordt meedogenloos opgetreden tegen iedere vorm van oppositie.

Op 19 december werd een leider van een onafhankelijke vakbond, Esenbek Ukteshabayev, opgepakt en meteen voor 15 dagen in de gevangenis gestopt. Dit gebeurde omdat hij de “misdaad” had begaan om een petitie te overhandigen aan de burgemeester van Almaty in het kader van de onafhankelijkheidsdag. De petitie eiste het ontslag van de naaste medewerker van de burgemeester, Serik Seidumann, omdat die had gezegd dat alle plattelandsbewoners die nu in de stad wonen moeten worden uitgeschakeld.

Er werd snel een proces ingezet tegen Esenbek en in het weekend werd hij nog veroordeeld, ook al is de rechtbank die verantwoordelijk is voor administratieve boetes normaal gesloten in het weekend.

Dit wijst op nieuwe methoden van het regime tegen activisten. Gedurende twee dagen smeekte een vertegenwoordiger van de politie Esenbek om naar het politiekantoor te komen om zijn activiteiten uit te leggen. Toen de vakbondsleider effectief naar het politiekantoor ging, werd hij meteen opgepakt en voor de rechtbank gebracht waar hij werd veroordeeld door rechter Zhanna Nurgalieva.

Ondanks het feit dat Esenbek zonder officiële documenten naar de rechtbank werd gebracht, zonder officiële beschuldiging werd vastgehouden en geen recht had op een advocaat, oordeelde de rechter schaamteloos dat hij schuldig was. Esenbek kon zijn onschuld aantonen, maar dat overtuigde de rechter niet.

Een activiste in de rechtbank riep nog: “Zijn jullie nu helemaal gek geworden?”. Deze activiste werd meteen vervolgd wegens “gebrek aan respect voor de rechtbank” en ze moet vandaag voor de rechter verschijnen.

Het is duidelijk dat deze operatie werd opgezet door Seiduman die eerder in de media verklaarde dat hij achter de illegale arrestaties zit.

Er is een oproep om te protesteren tegen het optreden van het regime in Kazachstan. Dit is bijzonder dringend omdat er uit politiekringen informatie uitlekt over bevelen om onze kameraden in Kazachstan “fysiek uit te schakelen.”

Stuur protestmails naar de burgemeester van Almaty: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via deze site: http://www.almaty.kz/page.php?page_id=1208〈=1

Stuur een kopie naar het secretariaat van de OVSE via: http://www.osce.org/contacts/ of http://www.osce.org/contacts/email.php?id=67