Text Size

Solidariteitsverklaring met de acties in het openbaar vervoer

Socialistisch Alternatief is solidair met de acties in het stadsvervoer van de grote steden op 14, 15 en 16 februari. We zullen de komende dagen deze boodschap ook actief uitdragen met stakingsbezoeken bij de piketten, etc. en we hebben voor de gelegenheid een pamflet gemaakt die we hier publiceren.

Download het pamflet als PDF (Als je het wilt uitprinten en verder verspreiden: de opmaak is in A5 formaat, dat is dus een half A4-tje)

Deze acties zijn volkomen gerechtvaardigd. Het is van den gekke, dat draconisch wordt bezuinigd op het stadsvervoer, met als gevolg dat over enkele jaren er 40% minder aanbod van trams, bussen en metro’s zal zijn. Dit zou onvermijdelijk ook leiden tot massaontslagen. Aanbesteding van het openbaar vervoer kan slechts leiden tot een “race to the bottom”, over de ruggen van reizigers en personeel. Goed openbaar vervoer is echter broodnodig voor onze mobiliteit en voor het milieu.

Deze regering wil de arbeiders (de werkenden en hun gezinnen) laten bloeden voor de crisis van hun systeem. De gevestigde politieke partijen hebben na het uitbreken van de kredietcrisis de bankiers gered met tientallen miljarden aan gemeenschapsgeld. Ze willen ons nu de rekening laten betalen door o.a. de publieke sector af te breken. Wat ons betreft gaan wij de rekening van de crisis, die wij niet veroorzaakt hebben, niet betalen.

Het is een goede zaak dat vanuit allerlei sectoren (openbaar vervoer, studenten, cultuur…) verzet komt tegen dit kabinet. Wij denken dat gezamenlijk, massaal verzet nodig en mogelijk is om deze regering weg te jagen. Wat dat betreft hebben de afgelopen weken de Tunesiërs en Egyptenaren laten zien wat mogelijk is, als gewone mensen massaal in opstand komen.

Wij steunen deze acties dan ook van harte en wensen allen veel succes in deze strijd!

Socialistisch Alternatief