Text Size

Kazachstan. Brutaal geweld tegen CWI-leden op 1 mei. Ainur Kurmanov in ziekenhuis

Activisten van de oppositiebeweging 'Kazachstan 2012', waarbinnen onze kameraden een centrale rol spelen, werden op 1 mei brutaal aangevallen. Rode vlaggen op de officiële optocht naar aanleiding van 1 mei, dat was volgens de autoriteiten een provocatie. Ainur Kurmanov werd in het ziekenhuis geslagen. Het Kazachse regime laat zich eens te meer opmerken als een dictatoriaal bewind.

Omdat we geen eigen activiteiten mochten houden, besloten we met Kazachstan 2012 en Socialistisch Verzet (de CWI-afdeling in Kazachstan die tevens actief is binnen de brede socialistische beweging ‘Kazachstan 2012’) deel te nemen aan de officiële evenementen. De heersende partijen in vroegere Sovjetrepublieken gebruiken 1 Mei doorgaans op een cynische wijze. Er worden vlaggen boven gehaald, nietszeggende toespraken en popconcerten gehouden.

Toen we onze vlaggen boven haalden, liet de politie dit eerst toe. Het duurde niet lang voordat er een aanval volgde en de politie naar de activisten van de oppositie trok om een aantal leiders ervan aan te pakken. Daarbij werd Ainur Kurmanov op het hoofd geslagen toen hij op de grond werd gegooid door agenten. Ook Bakhytgul Ukteshbaeva, leider van de campagne ‘Handen af van onze huizen’, raakte gewond.

Het ziet er naar uit dat de aanwezigheid van rode vlaggen op de 1 mei-optocht het effect had van een rode lap op een stier. Waarnemers hadden het over een “rode vlek” in een anders veelkleurige optocht. De activisten riepen slogans tegen de politierepressie en kregen daarbij steun van aanwezigen op de officiële optocht en omstaanders, een aantal arbeiders die deelnamen aan de officiële optocht verlieten het parkoers uit protest.

Ainur werd met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis waar een hersenschudding werd vastgesteld naast wonden aan zijn gezicht en schedel. De dokter verklaarde op televisie dat Ainur moest rusten en alleen moest worden gelaten, maar de politie en de politieke politie (KNB) hielden daar geen rekening mee. Ainur werd de hele nacht in het ziekenhuis lastig gevallen door agenten die ook ingingen tegen de vrienden en kameraden van Ainur die naar het ziekenhuis kwamen om hun solidariteit te betuigen. De politie zette druk op de dokter om zijn diagnose te veranderen en aan te geven dat Ainur niet gewond was. Daarna werd geprobeerd om Ainur te laten bekennen dat hij een “niet toegelaten protest” had georganiseerd. Activisten van Kazachstan 2012 waren permanent aanwezig in het ziekenhuis om te vermijden dat de politie Ainur kon lastig vallen. Dezelfde nacht werd Vadim Kuramshin, een activist die opkomt voor de rechten van gevangenen, aangevallen door de politie die ook probeerde om zijn camera in beslag te nemen. De autoriteiten kondigden aan dat Ainur zal worden vervolgd voor het organiseren van een niet-toegelaten protest en dat hij eens te meer een gevangenisstraf van 15 dagen riskeert.

Deze aanval komt er op een ogenblik dat er meer stakingsacties plaatsvinden in het land en er een nieuwe golf van protest is in de gevangenissen. Net op dat ogenblik wordt de oppositie harder aangepakt. Op 27 april organiseerden de verantwoordelijken van de gemeentelijke autoriteiten zelfs een ‘flash mob’ voor het huis van oppositie-activist Esenbek Ukteshbayev om te protesteren tegen “de machinaties van de oppositie.”

Op 2 mei volgde een proces van Dmitry Tikhonov die werd beschuldigd van het organiseren van een “niet-toegelaten protest” terwijl hij slechts aanwezig was op het officiële 1 mei evenement dat door de autoriteiten zelf werd georganiseerd.

Er is een internationale oproep tot protest rond volgende eisen:

  • Stop het politiegeweld tegen de oppositie
  • Geen vervolging van Dmitry Tikhonov en Ainur Kurmanov
  • Publiek onderzoek naar het geweld tegen de vreedzame betogers
  • Stop de aanvallen op de kranten “Respublika” en “Vremya”
  • Stop het ontslaan van arbeiders en vakbondsactivisten die opkomen voor werk en betere lonen
  • Voor de nationalisatie van de olie- en gassector onder arbeiderscontrole en –beheer
  • Steun aan Kazachstan 2012, voor een massale arbeiderspartij met een socialistisch programma
Stuur protestberichten (in het Engels) naar:

Stuur een kopie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.