Text Size

Solidariteitsverklaring met de acties in het openbaar vervoer

Socialistisch Alternatief is solidair met de 24-uursstakingen in het stadsvervoer van de grote steden op 7, 8 en 9 juni

De acties zijn volkomen gerechtvaardigd. Het is van den gekke, dat draconisch wordt bezuinigd op het stadsvervoer, met als gevolg dat over enkele jaren er 40% minder aanbod van trams, bussen en metro’s zal zijn. Dit zou onvermijdelijk ook leiden tot massa-ontslagen die wij niet kunnen accepteren. Aanbesteding van het openbaar vervoer kan slechts leiden tot een “race to the bottom”, over de ruggen van reizigers en personeel. Goed openbaar vervoer is echter broodnodig voor onze mobiliteit en voor het milieu en dient in publieke handen te zijn.

Deze regering wil de arbeiders (de werkenden en hun gezinnen) laten bloeden voor de crisis van hun systeem. De gevestigde politieke partijen hebben na het uitbreken van de kredietcrisis de bankiers gered met tientallen miljarden aan gemeenschapsgeld. Ze willen ons nu de rekening laten betalen door o.a. de publieke sector af te breken. Wat ons betreft gaan wij de rekening van de crisis, die wij niet veroorzaakt hebben, niet betalen.

Het is een goede zaak dat vanuit allerlei sectoren (openbaar vervoer, studenten, cultuur, sociale werkplaatsen…) verzet komt tegen dit kabinet. Wij denken dat dit verzet gebundeld moet worden; dat eengemaakt, massaal verzet nodig en mogelijk is om deze regering weg te jagen. Het zou een goede stap vooruit zijn als in de diverse steden anti-bezuinigingscomités worden opgezet, die iedereen die in actie komt tegen de bezuinigingen kunnen verenigen. Dergelijke comités zouden ook een basis kunnen leggen voor een landelijke 24-uursstaking van alle sectoren, als eerste stap van massaal verzet tegen het kabinet.

Socialistisch Alternatief
www.socialistischalternatief.nl

Download ook dit Engelstalig pamflet dat verspreid zal worden door de Spaans/Griekse/Nederlandse solidariteitsgroep, waar wij betrokken bij zijn, op de Dam in Amsterdam.

http://socialisten.net/plaatjes/GVB-staking-550x387.jpg