Text Size

Paul Murphy neemt deel aan “Freedom Flotilla II”

Eind mei 2010 werd een hulpkonvooi dat humanitaire hulp naar de bevolking van de Palestijnse Gazastrook wou brengen aangevallen door het Israëlische leger. Er werd bijzonder repressief opgetreden. Nu komt er een nieuwe vloot van boten die hulp naar Gaza willen brengen. Onder de aanwezigen ook Europarlementslid Paul Murphy van de Ierse Socialist Party.

Interview door de Socialist Party

Wat is het doel van het hulpkonvooi?

Paul: “Het doel is om de blokkade van Gaza door de Israëlische staat te doorbreken. De situatie op de Gazastrook is wanhopig, het lijkt op een dicht bevolkte openluchtgevangenis waarin meer dan 40% werkloos is en waar er een enorme armoede heerst. Wij willen broodnodige humanitaire hulp zoals medicijnen brengen.”

Waarom ga jij mee met dit konvooi?

Paul: “Velen waren woedend toen ze zagen hoe de boot Mavi Marmara vorig jaar werd aangevallen door het Israëlische leger waarbij negen activisten werden vermoord en tientallen anderen gewond raakten. Toen ik hoorde dat er een nieuw hulpkonvooi kwam en er gezocht werd naar personaliteiten om mee te gaan, dacht ik dat dit een goede gelegenheid was om mijn solidariteit met de Palestijnse bevolking te betuigen en tegelijk hopelijk een zekere bescherming aan de andere activisten op de boot te geven.”

Wat zal er gebeuren als jullie Gaza bereiken?

Paul: “Dat is niet volledig duidelijk. Jammer genoeg is het meest waarschijnlijke scenario dat de Israëlische staat opnieuw zal proberen te verhinderen dat de schepen Gaza bereiken. Mogelijk zullen ze dat met dezelfde gewelddadige taktieken doen als de vorige keer. Ik hoop uiteraard dat we Gaza zullen bereiken, de hulp kunnen bezorgen aan wie dit nodig heeft en discussies kunnen hebben met vertegenwoordigers van de gemeenschap en met activisten.”

Hoe kan dit hulpkonvooi een bijdrage leveren aan blijvende vrede in het Midden-Oosten?

Paul: “De hulpvloot vestigt de aandacht op wat er in Gaza gebeurt en het maakt de Palestijnse bevolking duidelijk dat ze vrienden en aanhangers hebben doorheen de wereld. De revoluties tegen de corrupte dictaturen doorheen het Midden-Oosten en Noord-Afrika tonen aan dat grote bewegingen kunnen ontwikkelen. Deze bewegingen hadden een reële impact in zowel de bezette gebieden als in Israël. Er moet volgens mij gebouwd worden aan een massale revolutionaire beweging die de Palestijnse massa’s en de Israëlische arbeidersklasse samen organiseert naar het voorbeeld van de massa’s in andere landen van de regio. Dat kan de strijd tegen de corrupte elites in de regio versterken en tevens het einde van het rechtse Israëlische establishment inluiden. Het moet de basis vormen voor het opzetten van een socialistisch Palestina naast een socialistisch Israël als onderdelen van een socialistische confederatie van het Midden-Oosten.”