Text Size

Kazachstan: Verantwoordelijken strijdbare vakbond worden bedreigd met ontvoering of arrestatie

Dringende solidariteitsoproep

Esenbek Ukteshbaev en Ainur Kurmanov, de voorzitter en vice-voorzitter van de strijdbare vakbondsfederatie ‘Zhanartu’ (Heropstanding) in Kazachstan zijn gekende arbeidersleiders in Kazachstan. Eind vorig jaar moesten ze onder druk van de repressie in Kazachstan tijdelijk vluchten naar Moskou waar ze nog steeds verblijven. Ook daar worden ze bedreigd door de autoriteiten van Kazachstan die druk zetten op Rusland om de twee op te pakken en uit te leveren. Ze doen een oproep om daar nu al tegen de protesteren om zo de internationale druk op te voeren. We publiceren hun oproep.

Via deze pagina kan je direct een e-mailboodschap versturen om te protesteren!

 

Brief van Esenbek Ukteshbaev en Ainur Kurmanov aan de verantwoordelijke van de Russische mensenrechtenbeweging, Lev Aleksandrovitch Ponomarev, en aan de verantwoordelijke van het Instituut voor de Mensenrechten, Valentin Michaelovitch Gefter

Wij, de leiders van de onafhankelijke Kazachse vakbond, 'Zhanartu' ('Renaissance'), willen u wijzen op het feit dat we snel het slachtoffer kunnen worden van een arrestatie of ontvoering gevolgd door een gedwongen uitlevering aan Kazachstan, waar we onvermijdelijk zullen worden opgepakt en in de gevangenis belanden.

Dit gevaar blijkt uit het feit dat het hoofd van de afdeling Interne Zaken voor de regio Mangistau, kolonel Amanzhol Kabylov, met een groep veiligheidsagenten naar Rusland komt om daar te onderhandelen met verantwoordelijken voor de veiligheidsdiensten in Rusland. We kwamen dit te weten door middel van wat Russische journalisten en bronnen in Kazachstan wisten te melden. Het onderwerp van deze onderhandelingen is duidelijk: het organiseren van een zekere procedure tegenover ons nu we ons op Russische bodem bevinden.

De kolonel in kwestie is namens het Kazachse ministerie van Binnenlandse Zaken belast met het ‘onderzoek’ naar de bloedige gebeurtenissen van 16 tot 18 december in Zhanaozen en in het dorp Shetpe in de regio Mangistau. Daar leidde het geweld van de autoriteiten volgens onze informatie tot een groot aantal doden onder stakende arbeiders en hun familieleden die betroken waren bij vreedzame protestacties.

De samenwerking tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de veiligheidsdiensten van Kazachstan heeft al geleid tot de vervolging van tientallen mensen. Er werden al tal van activisten opgepakt. Onder hen heel wat arbeiders die betrokken waren bij de massale staking van de oliearbeiders sinds 17 mei, maar ook leiders van de oppositiepartij ‘Alga’ (Voorwaarts) zoals Vladimir Kozlov, Ayzhangul Amirov, Ruslan Simbinov, Serik Sapargali. Verder werd ook Igor Vinyavski opgepakt, de hoofdredacteur van de onafhankelijke krant ‘Vzglyad’. Zij worden samen met tientallen anderen vervolgd op basis van verschillende artikels van het Strafwetboek: artikel 164 (aanzetten tot sociale onrust), artikel 241 (organiseren van massale wanorde) en artikel 170 (oproepen tot het omverwerpen van het bestaande grondwettelijke systeem). De mensen die vervolgd worden, mogen niet reizen.

Wij zijn sinds 7 oktober in Rusland, in een verlengd bezoek, waarbij we onze ervaringen hebben gedeeld met arbeidersorganisaties, die media die steun gaven aan de oliearbeiders in Mangistau en met leden van onze vakbond in Kazachstan. In Kazachstan werd er deze zomer een strafrechtelijke zaak tegen ons geopend. Dit gebeurde door de lokale autoriteiten en op willekeurige basis, zonder enige ernstige redenen.

Destijds werd deze vervolging opgeschort en er werd gezegd dat het volledig zou gestopt worden als onderdeel van een amnestiemaatregel.
Maar we vernamen van bronnen binnen de veiligheidsdiensten dat al een nieuwe zaak tegen ons is opgezet op basis van artikel 164 van het Strafwetboek, met name voor het aanzetten tot sociale onrust. Er wordt geprobeerd om ons verantwoordelijk te stellen voor de tragische gebeurtenissen in Mangistau in december 2011. Dat is waarom de voormalige commandant van Zhanaozen mee naar Moskou is gekomen om onze arrestatie en daaropvolgende uitlevering aan de autoriteiten in Kazachstan te organiseren.

We vrezen dat onze arrestatie kan gebeuren in de vorm van een geheime ontvoering. Dat kan zonder te moeten aankondigen dat we internationaal gezocht worden en waarbij niet aan de legale vereisten voor een uitlevering wordt voldaan. Dat gebeurde eerder al door de veiligheidsdiensten van Oezbekistan en Tadzjikistan die dissidenten vanop Russisch grondgebied naar hun thuisland overbrachten.

We verblijven op legale wijze in Rusland en overtreden geen wetten in dit land. We houden ons enkel bezig met het verdedigen van de rechten van onze medeburgers, rechten die worden geschonden door de autoriteiten van Kazachstan. We vragen uw steun en het opzetten van een campagne om ons te verdedigen indien we effectief in Rusland worden opgepakt door de geheime diensten van Kazachstan.

Esenbek Ukteshbaev, voorzitter van "Zhanartu"
Ainur Kurmanov, vicevoorzitter van "Zhanartu"