Text Size

Ierland. Massale niet-betalingscampagne tegen nieuwe belasting

De Ierse bevolking kreunt onder het harde besparingsbeleid dat wordt opgelegd. Zo werd begin januari een belasting op onroerend goed ingevoerd. Iedereen zou deze belasting vanaf maart 2012 moeten betalen. Op dit ogenblik bedraagt de extra taks 100 euro per jaar, maar mogelijk zal dit snel oplopen tot 1.000 euro per jaar. Dit komt bovenop een waterbelasting die zal worden ingevoerd.

Artikel door St├ęphanie (Brussel)

Ierland kent het relatief grootste aantal huiseigenaars in Europa. In de periode van snelle economische groei vanaf eind jaren '90 hebben zowat 1,6 miljoen Ierse gezinnen (meer dan een derde van de bevolking) geleend om een huis te kopen. Enkel de eigenaars van een sociale woning en een beperkt aantal werklozen (20.000 van de 500.000 werklozen in het land) moeten de belasting niet betalen.

De lobby van grote vastgoedeigenaars reageerde met de stelling dat de extra taks zou worden doorgerekend aan de huurders. Ongetwijfeld zullen de huurprijzen stijgen. De arbeiders en hun gezinnen hebben het in veel gevallen al moeilijk om hun lening af te betalen of om de huur te betalen. Nu worden ze nogmaals geviseerd door het besparingsbeleid van een regering die de orders van het IMF en de EU volgt en daarmee de dictatuur van de markten dient.

Sinds 2008 voelen de gewone mensen de gevolgen van de economische crisis. De opeenvolgende besparingsplannen hebben geen nieuwe banen opgeleverd en ze hebben de economie niet recht getrokken. De werkloosheidsgraad is inmiddels opgelopen tot 14,5%. Het onderwijs scoort bijzonder slecht, het bengelt onderaan in de Europese ranglijsten. Zo telt Ierland het tweede hoogste gemiddelde aantal leerlingen per klas. De ziekenhuizen gaan gebukt onder een gebrek aan middelen, de wachtlijsten in de publieke ziekenhuizen zorgen ervoor dat voor sommige ingrepen meerdere jaren moet gewacht worden.

De regering stelt dat er overal in Europa een belasting op onroerende goederen bestaat. Parlementslid Clare Daly van de Socialist Party (onze zusterpartij in Ierland) stelde dat de Ierse bevolking al bijzonder veel indirecte belastingen betaalt. De Socialist Party heeft samen met andere linkse krachten een campagne opgezet om de nieuwe belasting niet te betalen. Als een meerderheid van de bevolking weigert te betalen, wordt het onmogelijk om deze belasting effectief op te leggen.

Deze campagne staat nog in de startblokken, maar kan al op een enorm goede respons rekenen. Op dit ogenblik heeft slechts 2% van de eigenaars de taks al betaald. De campagne organiseert lokale informatiebijeenkomsten en acties om zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen om niet te betalen. Deze campagne zal hiermee ook van belang zijn in het algemene verzet tegen het bezuinigingsbeleid.