Text Size

Tamil diaspora betoogt in Genève om onafhankelijk onderzoek naar oorlogsmisdaden te eisen

Maandag betoogden zo'n 8.000 mensen van Tamil-afkomst in Genève om een onafhankelijk onderzoek naar de oorlogsmisdaden in Sri Lanka te eisen. Bijna drie jaar na het officiële einde van de oorlog in dat land is er nog steeds geen onderzoek gedaan naar de oorlogsmisdaden. In de laatste fase van die oorlog vielen meer dan 40.000 doden. Op de betoging in Zwitserland werden de betogers ook toegesproken door Geert Cool, lid van onze Belgische zusterafdeling, de LSP.

Verslag van de LSP site

Activisten uit de Tamil diaspora hielden een ‘Mars voor Gerechtigheid’ van Brussel naar Genève. Drie activisten legden het volledige parkoers te voet af. Ze wilden van de EU naar de VN trekken. Aan de gebouwen van de VN in Genève kregen ze het gezelschap van 8.000 betogers uit heel Europa.

Eerder werd in de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement een resolutie gestemd waarin een onafhankelijk onderzoek naar de oorlogsmisdaden wordt geëist. De officiële versie van de Sri Lankese regering werd er uitdrukkelijk verworpen. Paul Murphy, Europees parlementslid van de Socialist Party (Ierland), speelde een belangrijke rol in deze discussie. Wij eisen een onafhankelijk onderzoek door vertegenwoordigers van alle gemeenschappen in Sri Lanka.

Op de betoging in Genève kreeg de Belgische delegatie een spreker. De Tamil-activisten hadden daarvoor een vertegenwoordiger van LSP gevraagd. Met enkele LSP-leden trokken we samen met een goede 20 Antwerpse Tamils naar de betoging. LSP-militant Geert Cool sprak op de betoging en riep daar op tot eenheid van de 99% onderdrukte mensen tegenover de 1% rijken en machtigen. Als we de 1% laten doen, dan krijgen we nog meer oorlog, uitbuiting en miserie. Het is bij de internationale gemeenschap van de 99% dat de Tamilsprekende bevolking een natuurlijke bondgenoot kan vinden.

LSP zal verder de strijd tegen iedere vorm van uitbuiting en discriminatie blijven steunen en voeren. Op de betoging verdeelden we honderden pamfletten en verkochten we de Tamil-krant van onze Sri Lankese zusterorganisatie. We zullen de discussie ook voortzetten op onze Tamil Socialisme Dag komende zaterdag in Antwerpen. Daar kan je kennis maken met de discussies over de situatie in Sri Lanka, maar ook met het uitstekende eten en de muziek van deze gemeenschap in ons land. Wij plaatsen deze dag in het kader van de opbouw van een gezamenlijk verzet tegen uitbuiting en onderdrukking.

Video verslag

Foto verslag door Andrej