Text Size

Kazachstan: Drie vrouwen van de Socialist Movement 15 dagen in de gevangenis

Larisa Boyar, een prominente activiste van de Socialistische Beweging Kazachstan, en twee anderen – Baxatjan Torevozhina en Kanat Ibragimov – zijn opgepakt en gevangen gezet. In de ochtend van 28 april, die dag waren er protestacties voorzien, werden de dissidenten door de politie bij hen thuis opgepakt. Dezelfde avond nog waren ze al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 dagen. Op de ‘rechtszaak’ werd een video van een persconferentie op 24 april gebruikt. Daarin roep Larissa alle activisten en bezorgde burgers op om samen met de Socialistische Beweging Kazachstan acties te ondernemen afgelopen weekend.

Sarah Zhakupova, Socialistische Beweging Kazachstan

De rechter werd gevraagd om discreet taalgebruik te hanteren en niet openlijk te oordelen over de standpunten van de beklaagden. De argumenten van de verdediging werden van tafel geveegd. De rechter, AA Korazbaeva (dochter van de beruchte componist Altynbek Korazbaev), kwam met een totaal onrechtvaardige uitspraak.

De uitspraak is politiek gemotiveerd en eens te meer worden de argumenten van de overheid tegen oppositieleden zomaar voor waar aangenomen.

Er was een betoging met een 40-tal aanwezigen uit de stad Shymkent. Zij protesteerden tegen de problemen die ze hebben met mensen die door de banken worden lastig gevallen naar aanleiding van leningen die ze moesten aangaan voor hun huizen. Er waren nog andere activisten die betoogden, waaronder arbeiders van het bedrijf Kazakhmys die strijd leveren om een eigen vakbond te kunnen opzetten.

De afgelopen week was er heel wat druk op de activisten van de Socialistische Beweging Kazachstan en de campagne ONJ (een campagne tegen het feit dat mensen uit hun huis worden gezet). De autoriteiten waren niet opgezet met de acties van oppositieleden. De activisten konden niet met elkaar telefoneren, familieleden werden geïntimideerd met het dreigement dat ze hun werk zouden verliezen.

De meest actieve leden van de Socialistische Beweging hebben allen strafrechtelijke vervolgingen aan hun been, de boetes die hen worden opgelegd lopen op tot bijna 2.000 dollar. Twee leiders van de Socialistische Beweging Kazachstan en de onafhankelijke vakbond Zhanartu – Ainur Kurmanov en esenbek Ukteshbaev – werden vervolgd door de autoriteiten en verblijven momenteel noodgedwongen in ballingschap.

Dankzij de internationale solidariteit en door de actieve deelname van Ainur en Esenbek waren er tal van protestacties over de hele wereld. Het schandalige optreden van de Kazachse autoriteiten tegen de arbeiders en activisten wordt algemeen veroordeeld. Nu zal er een nieuwe reeks protestacties nodig zijn om de drie gevangen genomen activisten te ondersteunen.

  • Voor de vrijlating van Larissa Boyar en andere activisten van de Socialistische Beweging Kazachstan
  • Stop de vervolging en het lastig vallen van oppositieactivisten