Text Size

Kazachstan: Rechter wraakt juryleden tijdens proces van Vadim Kuramshin

Er moet een einde komen aan het schijnproces tegen deze mensenrechtenadvocaat, en de aanklachten moeten onmiddellijk worden ingetrokken!

Op 28 mei 2012 begon het proces tegen Vadim Kuramshin opnieuw. Tot nog toe vormde dit proces één van de weinige juridische uitzonderingen in Kazachstan waarbij een beëdigde jury zich moet uitspreken over de schuldvraag. Maar ook daar komt een einde aan. De mensenrechtenactivist zal door een rechter worden beoordeeld (en wellicht veroordeeld).

Door correspondenten van Campaignkazakhstan.org

Op 28 mei 2012 begon het proces tegen Vadim Kuramshin opnieuw. Tot nog toe vormde dit proces één van de weinige juridische uitzonderingen in Kazachstan waarbij een beëdigde jury zich moet uitspreken over de schuldvraag. Tenminste, tot vorige week, toen bij de opening van het proces rechter Samat Tulesbai plotseling aankondigde dat hij het proces zonder jury zou laten verderzetten, zonder hiervoor een reden te geven. De reden is hoogstwaarschijnlijk dat de "bewijzen" tegen Kuramshin zeer beperkt zijn, en dus zouden kunnen leiden tot een vrijspraak voor Vadim Kuramshin.

Dit is opnieuw een aanfluiting van een correcte juridische procedure tijdens dit proces. Voorheen had de rechter de aanwezige journalisten reeds verboden om opnames te maken tijdens het proces, en ook de advocaat van Vadim mocht voor zichzelf geen audio-opname maken. Volgens de normale procedure moet een dergelijke vraag eerst worden voorgelegd aan een externe raad, zonder bemoeienis van de rechter, maar rechter Tulesbai heeft deze procedure gewoon naast zich neergelegd. Deze beslissing van de rechter werd ook bekrachtigd door het Hoge Hof van de regio, die verklaarde dat de rechter niets onwettelijks had gedaan.

Daarna volgden de procedurefouten elkaar op: het is bijvoorbeeld gebleken dat de procureur in deze zaak ook het hoofd is van het Regionaal bureau van Procureurs. De zaak tegen Vadim Kuramshin werd geopend nadat hij geprobeerd had een ernstig geval van corruptie bij ditzelfde Regionaal Bureau aan de kaak te stellen. Toen de advocaat van Vadim vroeg om dus een onafhankelijke procureur aan te duiden, werd dit geweigerd.

De rechtszaak werd al verschillende malen uitgesteld, ontegensprekelijk om de rechter en de procureur de kans te geven het proces helemaal naar hun hand te zetten. Vadim moet onmiddellijk worden vrijgelaten, en de klachten tegen hem moeten worden geseponeerd. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de corruptie bij het Regionaal Bureau van Procureurs.

Wij eisen dat dit schijnproces wordt stopgezet, en alle beschuldigingen tegen Vadim Kuramshin worden ingetrokken!

Teken de petitie voor de vrijlating van Vadim!

Stuur protestmails naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kopies ervan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.