Text Size

Protest van Tamil-activisten in Londen zorgt ervoor dat Sri Lankaanse president toespraak moet afzeggen

De Sri Lankaanse president Rajapaksa was een van de genodigden op het feest naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de troonbestijging door de Queen. Zondag waren er al 500 betogers aan de luchthaven en woensdag volgde opnieuw protest aan de zaal waar Rajapaksa normaal zou spreken. De oorlogsmisdadiger uit Sri Lanka liet verstek gaan uit veiligheidsoverwegingen. Het protest heeft geloond.

Sarah Sachs Eldridge

Zondag waren er ongeveer 500 betogers aan de luchthaven van Heathrow in Londen. Het ging om Tamils die protesteerden tegen de komst van de president die als oorlogsmisdadiger mee verantwoordelijk is voor de bloedige slachtpartij onder de Tamilbevolking. Ook activisten van Tamil Solidarity namen aan dat protest deel. De betogers kregen Rajapaksa zoals verwacht niet te zien, maar ze gaven wel aan dat ze drie jaar na het einde van de oorlog nog steeds opkomen voor gerechtigheid.

Op woensdag zou Rajapaksa normaal spreken op een bijeenkomst in het Mansion House in het stadscentrum van Londen. Duizenden betogers stroomden samen voor dat gebouw. De president van Sri Lanka gaf verstek: ‘Rajapaksa kan de bijeenkomst niet bijwonen omdat de politie zijn veiligheid niet kan garanderen.’ Dat is hoe de afwezigheid van Rajapaksa werd verklaard. Onder de betogers heel wat jongeren en gezinnen met kinderen.

Een woordvoerder van Tamil Solidarity werd op de site van ITV News aangehaald over het protest: “Deze slachter en zijn dictatoriale regime blijven de Tamilsprekende bevolking brutaal onderdrukken en treden democratische rechten met de voeten.”

“Groot-Brittannië telt al genoeg oorlogsmisdadigers zonder dat we Rajapaksa daarvoor nodig hebben. Rajapaksa heeft het bloed van honderdduizenden aan zijn handen, in de laatste weken van de oorlog alleen al ging het om 40.000 doden. En toch werd hij uitgenodigd voor het koninklijke jubileum.”

Activisten van Tamil Solidarity speelden een actieve rol in het protest. Onze protestborden, affiches en pamfletten werdeen gretig mee genomen en verdeeld. De geslaagde protestactie bevestigt ook wat Tamil Solidarity al langer stelt: we kunnen geen vertrouwen stellen in de gevestigde politici om de belangen van onderdrukte bevolkingen of hun aanhangers te verdedigen. Er is nood aan protest van gewone mensen, van onderuit. De campagnes kunnen na de geslaagde acties tegen het bezoek van Rajapaksa worden opgevoerd.

Op de betoging was er heel wat steun voor het idee om de banden met andere jongeren, werkenden en syndicalisten te versterken. Het is in dat kader dat Tamil Solidarity met een stand aanwezig zal zijn op de conferentie van het netwerk van strijdbare delegees, de National Shop Stewards Network, komende zaterdag.

Na de geslaagde actie aan het Mansion House trokken de betogers door de straten van Londen. Ze werden daarbij vervoegd door duizenden anderen, met ook Tamils uit Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en andere Europese landen. De betogers trokken naar het secretariaat van het Britse Gemenebest.

Protest blijft nodig, de agressie en repressie in Sri Lanka gaat immers voort. Iedere oppositie wordt de kop ingedrukt en de Tamilsprekende bevolking wordt nog steeds alle rechten ontzegd. Het regime probeert Singalese kolonies op te zetten in Tamilgebied, wat tot enorme woede leidt. We moeten de strijd blijven voeren, werk daaraan mee en steun Tamil Solidariteit.