Text Size

Zuid-Afrika. Solidariteitsoproep voor de mijnwerkers

Het feit dat de stakingsacties bij Lonmin heeft geleid tot belangrijke toegevingen, versterkt de strijdvaardigheid van mijnwerkers in andere mijnen. Er is een coördinatiecomité opgezet om de strijd te verenigen. Vanuit dat comité is er een solidariteitsoproep die we graag verder verspreiden.

Verslag vanuit Zuid-Afrika door Weizmann Hamilton en Alec Thraves

De strijd van de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers komt op een cruciaal ogenblik. De beweging breidt zich verder uit en de werkgevers proberen de acties te breken door disciplinaire maatregelen te nemen, zoals ontslagen of het sluiten van de slaapplaatsen voor mijnwerkers. Bij Lonmin werd midden september een akkoord gesloten met een loonsverhoging tot 22% voor de mijnwerkers. Dit leidde tot het einde van de beweging in dit bedrijf, maar niet van de beweging. Het zette integendeel de toon voor de eisen en strijdvaardigheid van de mijnwerkers door het hele land. Er gingen arbeiders van diverse mijnen (goud, kolen,..) in staking.

Het bloedbad van 16 augustus, waarbij 34 mijnwerkers omkwamen in Marikana toen de politie het vuur opende, leidde tot een golf van woede in Zuid-Afrika en enorme internationale solidariteit.

De arbeiders zetten de strijd nu verder met het Stakingscomité dat ze opgezet hebben met vertegenwoordigers van 15 mijnen die in staking zijn. De vertegenwoordigers in het stakingscomité worden verkozen door de stakingscomités in elk van de mijnen. Die comités zijn niet verboden met een vakbond om een zo groot mogelijke eenheid te bewaren. Mijnwerkers uit andere provincies, buiten de Noordwestelijke provincie waar Rustenburg gesitueerd is, hebben de hulp van het comité ingeroepen om hen te bezoeken en deel te laten worden van de stakingsbeweging. Het gaat onder meer om de goudmijnen in Carletonville (provincie Gauteng). Daar wordt al twee weken gestaakt. De stakers weigerden de voorzitter van de mijnwerkersvakbond NUM aan het woord te laten omdat deze vakbond het bloedbad van Marikana in de doofpot probeerde te steken. De NUM had het zelfs over ‘zelfverdediging’ van de politie, terwijl alle ooggetuigen spraken over een geplande en bijzonder brutale gewelduitbarsting tegen de stakende arbeiders.

Het stakingscomité bij KDC West Goldfields in Carletonville heeft ermee ingestemd om de kwestie van lidmaatschap van het coördinerend comité uit Rustenburg aan de leden voor te leggen. Er waren ook oproepen van mijnwerkers uit de provincies Limpopo en Free State. Duizenden stakende mijnwerkers kwamen op 26 september bijeen in een voetbalstadion. De politie was er massaal aanwezig.

De algemeen secretaris van de overkoepelende vakbondsfederatie COSATU (Congress of South African Rrade Unions), Zwelinzima Vavi, was verontrust door de wijze waarop de grootste en rijkste vakbond van de federatie, de NUM, wordt voorbijgestoken door het stakingscomité uit Rustenburg. Vavi heeft de NUM-leiding aan de kant gemaneuvreerd en ging in tegen de beslissing van de NUM om zich tegen de eis van een loonsverhoging tot 12.500 Rand te verzetten. Er werd zelfs gesuggereerd dat Cosatu zou oproepen tot een algemene staking om de mijnwerkers te ondersteunen. Vavi eiste dat het algemeen tweejaarlijks akkoord in de sector nu al, zes maanden vroeger, wordt opengebroken en heronderhandeld.

Het stakingscomité in Rustenburg vormt in de praktijk de leiding van de groeiende mijnwerkersstaking in Zuid-Afrika. Het kwam tot stand omdat vakbondsleiders zich tegen de arbeiders keerden. Nu kan het comité de tradities van syndicale strijd opnieuw vestigen. Arbeiders zijn al wekenlang aan het staken zonder steun van de officiële vakbonden. Het stakingscomité heeft dan ook dringend middelen nodig om bijeenkomsten en acties te kunnen organiseren. Steun is steeds welkom, ook internationaal.

De bankgegevens van het stakingscomité zijn:

Bank: Standard Bank, South Africa
Account Name: Workers Defence Fund
Account Number: 300495986
Branch: East Gate
Branch Code: 018 505
Swift Code: SBZAZAJJ

Steun de Democratische Socialistische Beweging (DSM, Zuid-Afrika)

Op de bijeenkomst van stakende mijnwerkers van Anglo Platinum op 26 september waren er bij de vijf sprekers ook twee leden van onze organisatie. DSM-lid Sebei, de centrale stakingsleider, sprak de betogers toe en er was ook een solidariteitsbericht door Alec Thraves van de Socialist Party (Engeland en Wales), het CWI en het Britse netwerk van strijdbare delegees (NSSN). Zijn solidariteitsbericht werd ontvangen op luid geroep: “Amandla” (zulu voor ‘macht’).

De internationale steun werd opgenomen op radio en televisie. Het bevestigde ook nogmaals de rol die onze organisatie speelt. De DSM voerde campagne voor de 400 arbeiders die een mijnschacht van Samancor Chrome bezet hielden. Dat kon op brede steun rekenen onder de leden van het centrale stakingscomité in Rustenburg. De bijdrage van de DSM zorgde mee voor het succes van de staking bij Samancor waar de werkgevers een reeks eisen van de mijnwerkers inwilligden, waaronder de verwijdering van de NUM-voorzitter uit de mijn.

DSM-leden leggen iedere week duizenden kilometers af in de regio Rustenburg en daarbuiten om de strijd te coördineren en organiseren. We vragen leden en sympathisanten van Socialistisch Alternatief om daar ook een bijdrage voor te doen. Onze autoriteit onder de mijnwerkers is groot, maar we hebben extra financiële middelen nodig om deze unieke opportuniteit ten volle te kunnen benutten.