Text Size

Persbericht: In het Offensief voor een Socialistisch Alternatief!

{jcomments on}Rode sterVandaag publiceren we nummer 1 van Socialistisch Alternatief. Dit is de opvolger van het blad Offensief.
Na de oprichting in 1977 onder de namen "Inter" en "Voorwaarts" was sinds begin jaren '80 de Nederlandse afdeling van het Comité voor een Arbeiders-Internationale (Committee for a Workers' International - CWI) bekend onder de naam "Offensief", maar tijden veranderen en dus gaan we verder onder de naam Socialistisch Alternatief.

Met deze nieuwe naam willen we de noodzaak voor het socialistisch alternatief duidelijker naar voren brengen, in een periode waarin de crisis van het kapitalisme meer en meer centraal staat. Met "Offensief" wilde we toen een uitdrukking geven aan een verandering die nodig was in het karakter van de klassenstrijd destijds waarin de beweging een erg defensieve strijd voerde om rechten en verworvenheden te behouden tegen de aanvallen van de kabinetten Lubbers. "Offensief" was de juiste naam voor dat moment en we hielden (en houden) vast aan dit concept: Strijd is een eerste vereiste willen we als arbeidersklasse in Nederland (en internationaal) ergens komen.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de jaren '80 en nu. Ook nu is het kapitalisme in crisis, ook nu worden we geconfronteerd met stijgende werkloosheid en draconische bezuinigingen in alle Westerse landen. In de neokoloniale wereld betekent het kapitalisme honger, oorlog en milieurampen. De objectieve noodzaak voor een socialistische maatschappij is nog nooit zo groot geweest.

Echter, het socialisme als alternatief is nu minder aanwezig in de ideeën van jongeren en arbeiders. De ineenstorting van de Stalinistische staten en het ideologisch propaganda-offensief van rechts dat het kapitalisme gewonnen heeft en socialisme niet werkt, hebben een effect gehad. Wij stellen daarentegen dat socialisme niets te maken heeft met stalinisme en dat socialisme alleen werkt als het democratisch is en niet beperkt blijft tot een gering aantal landen. Ook werd de afgelopen jaren het woord "offensief" steeds vaker in verband gebracht met militair optreden, zeker tegen de achtergrond van de brutale oorlogen in Afghanistan en Irak.

Wij willen met de naam “Socialistisch Alternatief” aan de ene kant benadrukken dat het socialisme het alternatief is voor het kapitalisme; anderzijds willen we de groeiende groep jongeren en arbeiders die op zoek gaan naar dat socialistisch alternatief beter bereiken. Wij willen met hen in discussie en in actie gaan. Ben jij één van die mensen die de strijd aan wil gaan voor een socialistische maatschappij? Sluit je aan!

Je kunt ons bereiken op:
http://socialistischalternatief.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor abonnementen op de krant verwijzen we naar onze webwinkel op de nieuwe website.